Står du dig verkligen på havregrynsgröt? En systematisk översikt som undersöker energiintaget vid lunch efter havregrynsgröt till frukost

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Författare: Sofia Bohman; Klara Broman; [2024-02-09]

Nyckelord: Oats; breakfast; energy intake; Havre; frukost; energiintag;

Sammanfattning: Syfte: Syftet med följande systematiska litteraturöversikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget av effekten på energiintaget vid lunch efter ett intag av havregrynsgröt till frukost jämfört med annan frukost. Metod: Litteratursökningen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus den 20 mars 2023. Sökningen utgick från tre block utifrån intervention, utfall och studiedesign. De inkluderade studierna skulle innefatta en population av individer ≥18 år, en intervention av frukost i form av havregrynsgröt samt en kontroll som bestod av övrig frukost. Utfallet skulle mätas i energiintag (kilokalorier) vid lunch 3–6 h efter konsumerad frukost. Studierna skulle vara randomiserade kontrollerade studier. Alla djurstudier samt studier på annat språk än svenska och engelska exkluderades. De slutgiltiga studierna som inkluderades kvalitetsgranskades utifrån mallarna Bedömning av randomiserade studier av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) samt Revised Cochrane risk of bias tool for randomized trials (RoB 2) - Additional considerations for crossover trials. En resultatextraktion genomfördes där studiernas resultat sammanfattades. Därefter bedömdes studiernas tillförlitlighet enligt GRADE. Resultat: Litteratursökningen resulterade i 356 unika artiklar. Av dem lästes 23 i fulltext varav 3 stycken inkluderades. Totalt 87 individer slutförde studierna. Två studiers resultat pekade åt olika riktningar, däremot var inget av resultaten statistiskt signifikanta. Den tredje studien visade att havregrynsgröt till frukost minskade energiintaget vid lunch (p = 0,012). Risken för bias bedömdes som måttlig för samtliga studier. Den sammanvägda bedömningen av resultatens tillförlitlighet bedömdes som låg enligt GRADE (++). Slutsats: Sammanfattningsvis visar resultaten att havregrynsgröt till frukost inte minskar energiintaget vid lunch jämfört med annan frukost. De få studier som inkluderades var emellertid av måttlig kvalitet vilket ger resultatet låg tillförlitlighet enligt GRADE (++) och bör tolkas därefter. Det krävs fler studier för att med säkerhet kunna säga vilken effekt havregrynsgröt till frukost har på energiintaget vid lunch.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)