GOTT OCH ÄCKLIGT. : Hem- och konsumentkunskaplärares upplevelser av samtal om smak främst kopplad till vegetarisk mat

Detta är en M1-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund Maten vi äter är en kraftigt bidragande faktor till det försämrade klimatet. Matkonsumtionen måste ändras till en diet med mindre animaliska produkter och mer vegetarisk mat. Smak ses som en avgörande aspekt när det handlar om matval. Barn och ungdomar möter mat och smak i skolämnet Hem- och konsumentkunskap (HKK).  Syfte Undersöka hur lärare i hem- och konsumentkunskap upplevde undervisning och samtal kring smak, främst kopplat till vegetarisk mat. Metod Kvalitativa intervjuer genomfördes med sex lärare som undervisade i HKK. Intervjuerna utfördes utifrån en semistrukturerad intervjuguide. Intervjuerna genomfördes via Teams, de transkriberades och analyserades med en kvalitativ innehållsanalys. Resultat Tre huvudkategorier och sju subkategorier identifierades. Lärarna upplevde arbetet med smak som viktigt men utmanande. Utmaningarna låg i avsaknad av vokabulär, tid, elevernas motvilja att smaka och en förutfattad inställning till framför allt vegetarisk mat.  Slutsats Smaken är viktig men idag saknas medel för att kunna arbeta med detta fullt ut i undervisningen. Smak kopplades till känslor men för eleverna fanns bara gott eller äckligt. Att välja recept upplevdes som en utmaning, lärarna fick försvara den vegetariska maten då eleverna helst ville baka eller tillaga kött. Pojkar visade större motstånd till den vegetariska maten än flickor.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)