Vilken roll kan privathushållens odling av ätbara grödor spela, när det gäller inhemsk matproduktion? : en studie av egnahemsträdgårdar i områdena Håkanstorp, Johanneslust och Rostorp

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

Sammanfattning: Trädgårdarna i egnahemsområdena Rostorp, Håkanstorp och Johanneslust i Malmö planerades för odling och var tänkta att ge de boende en ökad självförsörjandegrad. De anlades på en av världens bästa jordbruksmarker, trädgårdarna och en del av växtmaterialet som planterades vid byggåren finns kvar. Vår allt mer globala vardag med en världsomspännande konsumtion av matvaror bland andra intressen har förändrat hur vi använder trädgården i stort. Målet med studien är att ge en beskrivning av vilken roll privathushållens odling av ätbara grödor kan spela, när det gäller inhemsk matproduktion. Det görs med utgångspunkt i egnahemsrörelsens uppkomst och funktion i områdena Rostorp, Håkanstorp och Johanneslust i Malmö. Syftet är att skapa en diskussion kring på vilket sätt privathushållens odlande kan bidra till ökad grad av självhushållning, vilket i sin tur kan bidra till minskad matimport och klimatpåverkan. Med metoderna en litteraturstudie, intervjuer med boende i egnahemsområdena Rostorp, Håkanstorp och Johanneslust samt platsbesök både med intervjupersoner samt på egen hand har områdena inventerats för att besvara följande frågeställningarna: • Hur används de privatägda egnahemstomterna i områdena Håkanstorp, Rostorp och Johanneslust idag, med avseende på odling av ätbara grödor? • Hur skulle odling på privatägd mark, med egnahemsträdgårdar som exempel, kunna användas för att öka graden av självförsörjning i de aktuella områdena? Matproduktionen i de tre undersökta områdena kan öka. Tomtägare som intervjuades uttryckte ett intresse för odling. På samtliga tomter förekom någon form av matproduktion. Informanterna uttryckte en ovilja att upplåta sin egen mark för andra att odla på men däremot uttrycktes en vilja att ge bort överskott på odlade grödor. Egnahemsföreningarna beskrevs som välfungerande föreningar, där samarbete äger rum. Av den yta som skulle kunna nyttjas för odling användes endast en liten del till ändamålet. Informanterna har inte en intention att öka sitt eget odlande i nuläget. Den totala produktionen av frukt och grönt i privata trädgårdars uppgår årligen till 700 000 ton. Ungefär 20 procent tas tillvara. Ökad kunskap hos bostadsägarna, både när det gäller odling, hur mat kan tas tillvara, samt om hållbar matproduktion. Intresset för trädgård och odling är en av Sveriges största fritidssysselsättningar och det finns 160 000 ha privat mark i anslutning till bostäder som anses vara lämplig för odling. De studerade områdenas trädgårdar innefattar alla någon form av matproduktion. Utav tomtytan i de undersökta områdenas trädgårdar är 30-40 procent lämplig för odling. Idag används uppskattningsvis 4-10%. En del tomter skulle kunna uppnå en självförsörjandegrad på 100 % av frukt och grönsaker. Sammanfattningsvis har studien visat att kommunen har en viktig roll i att skapa initiativ. Informanterna uttryckte intresse för mer odling på gemensam mark. Vilket kan leda till en ökad matförsörjning nationellt och en ökad tillgång på färska grönsaker och frukt lokalt. När mer frukt och grönt odlas och äts på samma plats bidrar den typen av konsumtion till att minska klimatpåverkan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)