Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) i odlade alger för livsmedelskonsumtion

Detta är en Kandidat-uppsats från Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

Sammanfattning: Per- och polyfluorerade alkylsubstanser är framväxande syntetiska föroreningar som är spritt över alla ekosystem. Per- och polyfluorerade alkylsubstanser har fått ökad regulatoriska och allmän uppmärksamhet på grund av deras egenskaper av att vara persistenta, bioackumulerande i trofinnivåer och toxiska. Under år 2020 tog EU tillsammans med EFSA fram ett förslag för ett gränsvärde på ett tolerabelt veckointag på 4.4 ng/kg kroppsvikt för PFOA, PFOS, PFHxS och PFNA. Under de senaste decennierna har konsumenter efterfrågat alger i livsmedelsmarknaden på grund av algernas egenskaper av att vara hållbart, hälsosamt och naturligt. Alger har blivit en bild av en potentiell ersättare för animaliska livsmedelsprodukter. I denna studie analyserades PFAS i vildväxande bruna Saccharina Latissimi, i havsodlade och labbodlade gröna Ulva Fenestrate och i labbodlade röda Palmaria Palmata för att bedöma PFAS-halterna. Syftet var även att se över en potential risk för människor att överskrida EFSA:s gränsvärde. PFAS extraherades och analyserades via tekniken vätskekromatografi- tandem masspektrometri. Resultaten visade att PFAS förekommer i alger. Signifikanta skillnader av PFOA (0,082 ± 0,01 ng/g tv) och PFOS (0,284 ± 0,061 ng/g tv) uppmättes i Palmaria Palmata i jämförelse med Saccharina Latissimi och Ulva Fenestrate. Resultaten visade även att det möjligtvis kan finnas en risk att EFSA:s gränsvärde överskrids vid förtäring av Palmaria Palmata beroende på portionsstorlekar. Resultaten bidrar med grundförutsättningar för framtida forskningsbehov. För att kunna specificera vilka alger som är lämpliga för framtidens livsmedel och human konsumtion behöver det undersökas vidare i algernas egenskaper, odlingsmetoder och PFAS-halter i odlingsvatten.Nyckelord: PFAS,

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)