Möjligheter och hinder i arbetet med likhetstecknet : En kvalitativ studie om lärares beskrivning av att introducera och arbeta med likhetstecknet.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Mälardalens högskola/Akademin för utbildning, kultur och kommunikation

Sammanfattning: Syftet med studien är att studera hur lärare introducerar och arbetar med likhetstecknet för att inkludera alla elever och ge dem förutsättningar i sin undervisning. Studiens urval är fyra verksamma lärare som genom semistrukturerade kvalitativa intervjuer belyser sina tankar, erfarenheter och åsikter om hur de arbetar och introducerar likhetstecknet, samt vilka svårigheter som kan uppstå. Resultatet visar att lärarna i studien har ett entydigt arbetssätt men att det finns faktorer som skiljer sig åt. Att det finns faktorer som skiljer sig åt tydliggörs genom att lärarna introducerar likhetstecknet med bland annat konkret material medan introduktionen av likhetstecknet kan se olika ut, lärarna använder olika arbetsmetoder där en lärare väljer att introducera addition och talkamrater innan likhetstecknet, medan en annan lärare uttrycker att likhetstecknet bör introduceras först. Studiens problem är att forskning och myndigheter visar på att elever missuppfattar likhetstecknets betydelse. Den slutsats vi kan dra utifrån syfte, problem och resultat är att lärare behöver anpassa undervisningen för att ge eleverna goda kunskaper för att kunna bemästra matematiken.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)