Fritidshemslärares resonemang om specialpedagogik i fritidshemmet : En kvalitativ studie kring fritidshemslärares möjligheter och utmaningar i arbetet med specialpedagogik i fritidshemmet

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Malmö universitet/Institutionen för barndom, utbildning och samhälle (BUS)

Sammanfattning: Studiens syfte är att undersöka hur fritidshemslärare resonerar om specialpedagogik i fritidshemmet och vilka möjligheter och utmaningar arbetet medför. Syftet utgår från tre frågeställningar som är: Hur resonerar fritidshemslärare om specialpedagogik?, Hur använder sig fritidshemslärare av specialpedagogik i fritidshemmet? och Vilka möjligheter och utmaningar finns det i arbetet med specialpedagogik i fritidshemmet?. För att besvara syftet och frågeställningarna utgick studien från en kvalitativ metod och hade tre semistrukturerade intervjuer med personal i fritidshemmet varav två enskilda intervjuer samt en gruppintervju. Det empiriska materialet från intervjuerna analyserades med hjälp av de teoretiska utgångspunkterna kategoriskt- och relationellt perspektiv, dilemmaperspektivet samt det tredelade inkluderingbegreppet. Resultatet visade att en utmaning med specialpedagogik i fritidshemmet är att verksamheten präglas av stora elevgrupper, tidsbrist och låg personalstyrka. Resultatet visade även att användandet av specialpedagogik i fritidshemmet medförde möjligheter eftersom fritidshemmet är en anpassningsbar verksamhet som på så sätt skapar förutsättningar för elevers behov samt bidrar till inkludering. Slutsatsen visade att informanterna både resonerar och använder ett relationellt perspektiv som arbetssätt i verksamheten men det synliggjordes även inslag av ett kategoriskt perspektiv samt ett dilemmaperspektiv. Slutsatsen synliggjorde även att informanterna inkluderade eleverna enligt det tredelade inkluderingbegreppet. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)