Införandet av nätjournal - En analys av Vårdförbundets medlemmars inställning

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Statistiska institutionen; Uppsala universitet/Statistiska institutionen

Sammanfattning:

Denna uppsats presenterar en undersökning av Vårdförbundets medlemmars inställning till nätjournal. Syftet med denna uppsats är att undersöka relationen mellan medlemmarnas inställning till nätjournal som reform och hur medlemmarna tror att nätjournal kommer påverka patienten samt deras eget arbete.

En modell, som tagits fram genom explorativ och konfirmativ faktoranalys, presenterar relationen mellan medlemmarnas inställning till nätjournal som reform och hur medlemmarna tror att nätjournal kommer påverka patienten samt deras eget arbete i en strukturell ekvationsmodell. Undersökningen presenterar relationen utifrån medlemmarnas länstillhörighet. Länen är grupperade efter andel som ställer sig negativa till nätjournal som reform och fyra grupperingar kan urskiljas i en klusteranalys. Resultatet från undersökningen visar att det finns ett samband mellan inställning till nätjournal som reform och hur medlemmarna tror att nätjournal kommer påverka patienten samt deras eget arbete. Starkast relation till inställning till nätjournal som reform, i samtliga grupper, har frågor som berör patienten och hur denna påverkas av nätjournal. Skillnaderna mellan länsgrupperingarna kan urskiljas i fem enskilda frågor; ”Ditt sätt att skriva i journalen förändras av Journal på nätet?”, ”Patienter tar skada av den information de får via sin journalåtkomst?”, ”Obehöriga kommer att kunna ta del av patientuppgifter genom Journal på nätet?”, ”Journal på nätet ger en mer informerad patient?” och ”Patienters följsamhet till behandling ökar med tillgången till Journal på nätet?”. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)