Vattendesign i landskapet - landskapsarkitektur möter framtida klimatförändringar : Water design in the landscape - landscape architecture meets future climate changes

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

Sammanfattning: Klimatet är i ständig förändring. Genom historien har det skett stora temperaturväxlingar och vad man kan se idag är att medeltemperaturen på jorden ökar, samt att dramatiska vädersituationer verkar bli allt vanligare. Klimatet förändras naturligt men våra utsläpp av växthusgaser bidrar med att ytterligare förstärka denna trend. De förändringar som vi ser idag förutspås eskalera i framtiden. Ökade medeltemperaturer leder till att glaciärer successivt smälter och det kan komma att innebära dramatiskt förändrade landskapsbilder. Havsytenivån höjs och kustnära- och låglänta områden riskerar att svämmas över. Kustlinjer kommer behöva flyttas inåt land. Hur pass stor havsnivåhöjningen blir beror emellertid på hur mycket medeltemperaturen höjs och hur mycket is som i sin tur smälter. Något som har förändrat landskapsbilden mycket kraftfullt från 1800- talet fram tills idag är det urbana landskap som människor byggt upp. Man har rätat ut vattendrag för att få tillgång till större arealer för olika markanvändning. Som konsekvens har vattendragens volym samt dess förmåga att ta hand om vatten minskat. Hårdgjorda ytor som brer ut sig tillför ytterligare belastning på vattendrag eftersom vattnet på dessa ytor inte kan infiltrera och istället avleds snabbt till vattendragen. Konsekvenser av dessa landskapliga förändringar är även att vattenkvaliteten försämras och det akvatiska liv som vattendragen frodar utarmas. De landskap som vi nu lever i och gjort oss beroende av är väldigt sårbara. Vi har skapat statiska miljöer som inte ser till klimatets dynamik. Jag har valt att arbeta med Risebergabäcken i Malmö som är ett tydligt exempel på ett vattendrag som fått erfara denna landskapliga förändring på grund av sitt urbana läge. Uppsatsen syftar till att möta klimatförändringar och mildra de problem som finns utmed bäcken idag. Jag undersöker därför vilka konsekvenser som kan komma att drabba Risebergabäcken i framtiden. Ämnen som berörs i uppsatsen, som syftar till att öka förståelsen för uppgiftens komplexitet, är hydrologi, vattendrag och våtmarker. Jag redogör också för teoretiska resonemang och beskriver exempel som hanterar översvämningsproblematik och fluktuerande vattennivåer. Utifrån mina studier tar jag fram metoder som man kan använda för att minska översvämningproblematik utmed vattendrag. Dessa testar jag i min design. Jag utvecklar ett gestaltningsförslag längs en del av Risebergabäcken med utgångspunkten att betrakta vattnet som dynamiskt. På platsen skapas förutsättningar för ett hälsosamt vatten och ett rikt akvatiskt liv. Vattenmiljöerna är spännande och föränderliga samt inhyser möjlighet till interaktion.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)