Avfettning av havreproteinisolat : Är ultraljud en möjlig metod och hur påverkar det lipasaktiviteten?

Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

Sammanfattning: Havre har de senaste åren uppmärksammats för sina många positiva hälsoeffekter och Lantmännen har därför tagit fram en ny havresort med högre halt β-glukaner och protein än vanlig svensk havre. Havreprotein kan extraheras med en alkalisk metod genom att proteinerna görs lösliga vid pH 9 och sedan fälls ut vid pH 5. Syftet med detta arbete var att undersöka om det är möjligt att avfetta havreproteinisolat med hjälp av ultraljud samt undersöka hur lipasaktiviteten påverkas. En ultraljudsprob (diameter 1,4 cm, amplitud 99 µm, frekvens 24 kHz) behandlade prover antingen vid pH 9 eller pH 5 i extraktionen med antingen 80 J/g havre eller 800 J/g havre. Resultatet visar att fetthalten i proteinisolatet och andelen fett som extraheras från havremjölet inte påverkas av ultraljudsbehandlingen. Fetthalten var 11-17 % av TS i proteinisolatet och utbytet av fett 32-44 %. Proteinhalten i isolatet påverkades ej men proteinutbytet minskade lite vid ultraljudsbehandling behandling vid pH 5, från 65-80 % till 50‑60 %. Lipaser inaktiveras av proteinextraktionen och kunde inte detekteras i proteinisolatet. Tidigare studier har visat att ultraljud kan förkorta extraktionstiden i en fettextraktion, men inte ersätta lösningsmedel. Vidare studier skulle kunna undersöka om etanolextraktion av fettet i havre kan effektiviseras av ultraljudsbehandling.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)