Sökning: "fatty acids"

Visar resultat 11 - 15 av 303 uppsatser innehållade orden fatty acids.

  1. 11. Using biological conversion to increase the value of short-chain fatty acids by mixed cultures

    Master-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Elisabeth Beach; [2023]
    Nyckelord :Ethanol; Mixed culture; Volatile fatty acids; Anaerobic digestion;

    Sammanfattning : The development of anaerobic digestion processes has gained recognition for its potential for producing volatile fatty acids alongside bio-alcohols. In addition, the fermentation process and the products produced from biological fermentation have the possibility to overcome the abundance of organic waste in our society, which is potentially immensely rich in untapped valuable potential products. LÄS MER

  2. 12. Brännässla (Urtica dioica L.): Bioaktiva komponenter och funktionella egenskaper

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Matilda Wetterholm; [2023]
    Nyckelord :Urtica Dioica L.; bioaktiva komponenter; hälsa;

    Sammanfattning : Urtica dioica L. (UD) eller brännässla har använts i tusentals år som traditionell medicin och i kosten. Litteraturstudien syftar till att undersöka vilka bioaktiva komponenter som finns i nässla och dess funktionella egenskaper med fokus på hälsa. Brännässlan är känd som ett ihärdigt ogräs som orsakar smärtsam klåda. LÄS MER

  3. 13. Isolation of an ammonia-tolerant syntrophic butyrate-oxidizing bacterium originating from a thermophilic biogas digester

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildning

    Författare :Malin Tiefensee; [2023]
    Nyckelord :thermophilic; ammonia-tolerant; syntrophic butyrate-oxidizing bacterium;

    Sammanfattning : Syntrophic relationships between fatty acid degrading bacteria and hydrogenotrophic methanogens are important for a well-functioning anaerobic degradation process during biogas production from organic waste material. This is particularly important in biogas processes fed protein-rich material as their degradation gives rise to high levels of ammonia, which inhibits many microorganisms. LÄS MER

  4. 14. Fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött med koppling till human hälsa

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Fanny Lagerström; [2023]
    Nyckelord :Vilt; Vildsvin; Vildsvinskött; Gris; ; Fläsk; Fläskköt; Fettsammansättning; Fettsyror; Mättat Fett; ; Omättat Fett; Fleromättat Fett; Aminosyror; HDL; LDL; Transfett; Trikiner; Trikinos;

    Sammanfattning : Detta är en litteraturstudie vars syfte är att undersöka fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött och jämföra dessa för att vidare kunna koppla insamlad information till humana hälsoaspekter. Fetter är en viktig del av en hälsosam kost och det är därför viktigt att förstå vilka typer av fetter man bör få i sig samt vilka man bör undvika. LÄS MER

  5. 15. Vallfoderensilage inverkan på sensorisk och teknologisk kvalité hos griskött

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Malin Hägg; [2023]
    Nyckelord :fettsyra; Warner-Bratzler shear force; M. longissimus dorsi;

    Sammanfattning : Vallfoder används i dagsläget i ekologisk grisproduktion för att stimulera naturliga behov såsom t.ex. söka efter föda, vilket bidrar till högre välfärd med färre foderrelaterade störningar och stereotypa beteenden hos grisen. LÄS MER