Sökning: "Märkning på livsmedel"

Visar resultat 1 - 5 av 40 uppsatser innehållade orden Märkning på livsmedel.

  1. 1. Hälsopåståenden på livsmedel : En kvantitativ studie om unga vuxnas förståelse och attityder

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Filip Alderborn; Tat Wai Wong; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING   Bakgrund: EG-förordning 1924/2006 trädde i kraft 2007 med syfte att skydda konsumenter från missvisande närings- och hälsopåståenden på livsmedel. Tidigare studier gällande hälsopåståenden och märkningar påverkar konsumenters uppfattning om produkters hälsosamhet. LÄS MER

  2. 2. Insekter till middag! : är Sverige redo för en ny matkultur?

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Nikolina Ström; [2022]
    Nyckelord :Insekter; Livsmedel; Hållbarhet; Matkultur; Entomofagi;

    Sammanfattning : Är Sverige redo för en ny era i sin matkultur? Vi har gjort det förut och vi kan göra det igen! Entomofagi! Äta insekter? Svensk matkultur har ändrats mycket genom tiden och förändras fortfarande, kommer insekter kunna bli ett populärt alternativ på marknaden tro? Förr åt vi varken pasta, pizza, falafel eller sushi. Det har vi delvis medlemskapet i EU att tacka för, då det medförde bland annat frihandelsavtal inom EU. LÄS MER

  3. 3. Livsmedelsmärkning - en djungel för konsumenten? : En kvantitativ studie om konsumenters kännedom och användande av livsmedelsmärkningar i Sverige.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Amanda Granström; Julia Olofsson Sörlin; [2022]
    Nyckelord :Food labels; Front-of-package food labels; consumers knowledge; Livmedelsmärkningar; Märkning på livsmedel; Märkning; konsumenters kännedom;

    Sammanfattning : Bakgrund: Livsmedelsmärkningar på framsidan av livsmedelsförpackningar kan vägleda konsumenter att välja mer hälsosamma produkter, och därigenom bidra till bättre folkhälsa. Märkningar kan också ge information om en produkt är bra för klimatet, ekologisk eller etiskt producerad. LÄS MER

  4. 4. Den frivilliga märkningens roll för konsumentens val av livsmedel : Focus på EU-lövet, KRAV, Från Sverige & Nyckelhålet

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Anna Dölhed; Emma Hansson; Matilda Stenberg; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Livsmedelsmärkning är ett komplext område som underlättar för konsumenten vid val av livsmedelsprodukter. Kännedom om märkningens innebörd och kunskap om hur den ska avläsas är en förutsättning för medvetna val i mataffären. LÄS MER

  5. 5. Kan en CO2e-märkning på livsmedel minska utsläppen?

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Nationalekonomiska institutionen

    Författare :Sofie Tellberg; [2021]
    Nyckelord :Koldioxidekvivalentmärkning; hållbar livsmedelskonsumtion; utsläpp; beteendeförändringar; Business and Economics;

    Sammanfattning : För en jämn utsläppsfördelning över jordens befolkning, samtidigt som Parisavtalets mål om en 1,5 graders temperaturhöjning nås, kan var individ släppa ut max 1 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) per år (Naturvårdsverket, 2021b). Svensk genomsnittlig livsmedelskonsumtion uppgår idag till 1,3 ton CO2e per år och individ (ibid. LÄS MER