Sökning: "förändringar av lukt och smak"
Visar resultat 1 - 5 av 14 uppsatser innehållade orden förändringar av lukt och smak.
1. Livskvalitet hos patienter med förändrad smak- och luktupplevelse under cytostatikabehandling
Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Cytostatikabehandling kan innebära att kroppsfunktioner förändras exempelvisförmågan att känna och uppfatta lukt och smak. Den Nordiska Cancerunionens definition avcancerrehabilitering beskriver cancerrehabilitering som insatser för fysiska, psykiska, socialaoch existentiella problem. LÄS MER
2. Sinperiodens inverkan på nästkommande laktation : hur vanliga produktionssjukdomar kan förbyggas
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)Sammanfattning : I takt med att avkastningen hos mjölkkor ökat på grund av förbättrade avelsstrategier och bättre management har också produktionssjukdomarna fortsatt vara närvarande, framför allt vid tiden runt kalvning. Vid denna tid är kon extra utsatt på grund av att hon ofta drabbas av negativ energibalans vilket kan leda till fysiologiska och biokemiska förändringar i kroppen. LÄS MER
3. Mapping of Bacteria with Flow Cytometry – before, during and after treatment of drinking water
Master-uppsats, Lunds universitet/Examensarbeten i molekylärbiologiSammanfattning : In order to produce drinking water of high quality, surface water works apply extensive treatment processes. In this study, flow cytometry and heterotrophic plate counting was utilized to study water quality before, during and after treatment in Görvälnverket in Stockholm, Sweden. LÄS MER
4. Rening av bionedbrytbart löst organiskt kol (BDOC) i dricksvatten : En studie av vattenreningsprocesser vid Lovö vattenreningsverk med fokus på BDOC och potential för mikrobiell återväxt
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för geovetenskaperSammanfattning : Halten organiska kolföreningar ökar i svenska ytvatten till följd av bland annat klimatförändringar och förändrad markanvändning i avrinningsområdet. Organiskt kol bidrar till färg, smak och lukt på vattnet och fungerar även som substrat för akvatiska mikroorganismer. LÄS MER
5. Patienters upplevelse av mat och måltid : en litteraturöversikt
Kandidat-uppsats, Ersta Sköndal Bräcke högskola/Institutionen för vårdvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Mat och måltid är något som alla människor har en relation till och speglar vårt sociala liv. Sjuksköterskan har ett övergripande ansvar för nutritionsomvårdnaden. Sjukvårdspersonal upplever idag att de har bristande kunskap inom detta komplexa område. Mat är en del av den medicinska behandlingen vid sjukdom. LÄS MER