Sökning: "passiv vaccinering"

Hittade 4 uppsatser innehållade orden passiv vaccinering.

  1. 1. Hur verkar passiv vaccinering vid Alzheimers sjukdom?

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Fanny Holmgren; [2019]
    Nyckelord :Alzheimers sjukdom; passiv vaccinering; BAN2401; aducanumab; gantenerumab;

    Sammanfattning : Bakgrund: Det finns olika typer av demenssjukdomar och Alzheimers sjukdom (AD) är den vanligaste formen i Sverige. AD karakteriseras av att nervceller i hjärnan dör som leder till försämring av minne och kognitiva förmågor. Det är ungefär 100 000 personer i Sverige som lever med AD och det är vanligast hos äldre över 65 år. LÄS MER

  2. 2. Bluetongue : europeiska utbrott och kontrollmetoder

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

    Författare :Sara Fjellstad; [2017]
    Nyckelord :Bluetongue; utbrott; kontrollmetoder; övervakning; restriktioner;

    Sammanfattning : Bluetonguevirus (BTV) är ett vektorburet virus som orsakar sjukdom hos idisslare, främst får. På senare år har BTV oväntat spridits långt norrut i Europa med flera olika serotyper delaktiga. LÄS MER

  3. 3. Kattpest : kliniskt uttryck och immunoprofylax

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

    Författare :Lovisa Staaf Hästö; [2015]
    Nyckelord :kattpest; kliniskt uttryck; immunoprofylax; feline panleukopenia; clinical symptoms; immonoprophylaxis;

    Sammanfattning : Kattpest är sjukdom orsakat av felint panleukopenivirus (FPV), vilket är ett smittoämne som regelbundet ger upphov till sjukdomsutbrott både inom Sverige och i övriga världen. Sjukdomen drabbar främst unga individer där en mortalitet över 90 % kan observeras. LÄS MER

  4. 4. Råmjölksinnehållets förändring över tid och dess inverkan på smågrisens immunförsvar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

    Författare :Thea Kristensson; [2015]
    Nyckelord :råmjölk; passiv immunitet; smågris; sugga;

    Sammanfattning : Råmjölk karakteriseras av högt proteininnehåll i form av immunoglobuliner samt låg fett- och kolhydrathalt jämfört med vanlig mjölk. Vid 24 timmar efter påbörjad grisning har prolaktin- och kortikoidnivåerna hos suggorna ökat och då sjunker proteinhalten i råmjölken, immunoglobulin-halten minskar och kaseinhalten ökar. LÄS MER