Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 17 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Rödklöverensilage till suggor : effekter på produktion, reproduktionsorgan, grisningsbeteende och grisningsförlopp

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Sandra Edvardsson; [2023]
    Nyckelord :sugga; rödklöverensilage; fytoöstrogener; isoflavoner; grisningsförlopp; grisningsbeteende; produktion; reproduktionsorgan;

    Sammanfattning : Målet med studien var att undersöka effekterna av en rödklöverdiet rik på fytoöstrogener på suggor i smågrisproduktion med avseende på produktion (kullstorlek, antal levande födda kultingar, antal dödfödda kultingar, antal stenfoster och kultingarnas födelsevikt), reproduktionsorgan, grisningsförlopp och grisningsbeteende. Totalt ingick 21 renrasiga yorkshiresuggor i studien och delades med hjälp av matchning med avseende på kullnummer och omgång in i två grupper med 12 suggor i kontrollgruppen och 9 suggor i behandlingsgruppen. LÄS MER

  2. 2. Ledarskap inom svensk grisproduktion : en kapslad fallkontrollstudie av grisnäringen

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Anton Mattsson; Hanna Thulin; [2022]
    Nyckelord :Ledarskap; mentalitet; framgångsfaktorer; effektivitet; smågris; situationsanpassning; arbetsmiljö; externa faktorer; intern process;

    Sammanfattning : Genom en tydligt formulerad och etablerad ledarstrategi i företaget kan man lättare säkerställa att samtliga inom organisationen är motiverade till att prestera och förbättra produktionsresultaten. Ledarskap inom grisnäringen är dock ett relativt orört ämne som skulle behöva definieras i en praktisk kontext. LÄS MER

  3. 3. Sow and piglet behaviour and weight: implications of different ages of weaning : a study within Swedish piglet production

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Rebecka Brattlund Hellgren; [2021]
    Nyckelord :piglet; sow; weaning age; behaviour; growth;

    Sammanfattning : Natural weaning of piglets occurs gradually and finalises between 14-17 weeks of age. In 2017, Swedish pig production faced changes in national regulations regarding weaning procedures. The new regulations implemented a decrease of weaning age from 28 days of age to 21 days of age for a maximum of 10 % of piglets in each batch. LÄS MER

  4. 4. Minska smågrisdödligheten : ett försök att med små medel minska dödligheten första veckan i smågrisens liv

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Matilda Cronqvist; [2018]
    Nyckelord :Smågrisproduktion; sugga; smågris; dödlighet; öka smågrisöverlevnad; värme; skift di;

    Sammanfattning : Smågrisdödligheten ökar ju fler smågrisar suggan föder då det krävs mer av suggan bland annat en större försiktighet för att inte trampa eller lägga sig på sina smågrisar. Det krävs också att suggan har en bra mjölkproduktion för att kunna försörja ett större antal smågrisar. LÄS MER

  5. 5. Causes of variation in litter size in Swedish piglet production

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

    Författare :Isabelle Westergren; [2017]
    Nyckelord :litter size; age at first mating; lactation period; weaning to service interval;

    Sammanfattning : Litter size is influenced by a number of different factors including parity number and age at first mating as well as genetic potential and environmental factors such as management and feeding. The aim of this study was to evaluate the effect of age at first farrowing, lactation period and weaning to service interval on subsequent litter size, as well as to obtain descriptive statistics on the variation in litter size over the last few years. LÄS MER