Pedagogernas uppfattningar kring högläsning i förskolan : En kvalitativ undersökning om hur högläsning används i förskolan för att stärka barns språkutveckling

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Linnéuniversitetet/Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)

Sammanfattning: Syftet med denna studie är att bidra med kunskap om pedagogernas uppfattningar om vilken eventuell påverkan högläsning har på barns språkutveckling. I studien har det använts en kvalitativ metod där data samlades in genom intervju av fokusgrupper. Fokusgrupperna bestod av två till fyra personer som har kompetens inom ämnet som undersökts. Fyra av fem intervjuer har skett vid fysiska möten och en intervju genomfördes digitalt på grund av pandemin. Studiens frågeställningar är: Vad är pedagogens syfte med högläsningen i utbildningen? Hur upplever pedagoger högläsning i relation till barns språkutveckling? I vilken utsträckning görs barn delaktiga genom interaktion under högläsningssituationen? Data har analyserats utifrån begreppet literacy och barns språkutveckling som teoretisk ram, samt tidigare forskning.Resultatet visade att pedagoger i förskolan har god kännedom om hur högläsning påverkar barns språkutveckling men att det förekommer skillnader mellan förskolor och synen på högläsning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)