Tankar kring kolhydrater hos kvinnliga kampsportare

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Kolhydrater har under flera år varit ett debatterat ämne och många människor följer dieter som utesluter till stor del (eller helt och hållet) kolhydrater. Vid teknikidrotter som kampsport, är kolhydrater en viktig energikälla för att orka fatta snabba och riktiga beslut. Kampsport är en idrott som kräver stor ansträngning både fysiskt och psykiskt och därmed mycket energi. Författarna till denna studie hade blivit upplysta om att det är vanligt att kvinnor på kampsportsklubbar i stor utsträckning utesluter kolhydrater från sin kost, vilket författarna ansåg kan vara ett problem. I denna studie berörs idrotterna thaiboxning, fullkontaktskarate och MMA. Syftet med studien var att utforska kvinnliga kampsportares inställning till kolhydrater. För att kunna få en djupare förståelse för inställningen, användes i denna studie semistrukturerade intervjuer. Urvalet bestod av fyra stycken kvinnliga kampsportare i åldrarna 21-29 år. Studien utgick från frågeställningarna hur inställningen till kolhydrater ser ut, hur det praktiskt tillämpas och vilka förklarande faktorer som kan ligga bakom inställningarna. Författarna drar som slutsats att kvinnliga kampsportare på en elitsatsande nivå har en förhållandevis positiv inställning till kolhydrater. Resultatet visar att deltagarnas inställningar har förändrats över åren och under deras tid som kampsportare. Coacher visades spela en viktig roll i både deras inställning till kolhydrater och den praktiska tillämpningen. Flera av deltagarna nämnde också att inställningen blivit mer positiv ju äldre de blivit. Resultatet i denna studie stödjer ej den uppfattning författarna hade vid studiens början.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)