Hur kan måltiders klimatpåverkan minska? : Hinder och möjligheter för växtbaserad kost vid offentliga matserveringar.

Detta är en Kandidat-uppsats från Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

Sammanfattning: Människans utsläpp av miljö och klimatpåverkande växthusgaser har ökat i snabb takt de senaste hundra åren. Fler varor produceras, konsumeras och transporteras över hela jorden för att uppfylla de krav människor har på sin levnadsstandard. Livsmedelsindustrins roll i utsläppen är betydande, speciellt köttproduktionen, som står för 18 procent av världens totala växthusgasutsläpp. Genom att minska den mängd kött som ingår i människors måltider och gå mot att äta mer växtbaserat, som inte innehåller köttprodukter, kan matens miljöpåverkan minska. Ett viktigt område är offentliga matserveringar, vad som serveras där har en inverkan på människors matvanor och deras syn på mat. Måltidskonsumenters köttrika matvanor och matserveringars begränsande utbud av växtbaserade måltider är några av de största hindren för att öka konsumtionen av växtbaserat kost och minska konsumtionen av animaliska produkter. Om matserveringar arbetar med att göra växtbaserat kost lockande och tillgänglig för konsumenter, kan deras påverkan på jordens klimat minska.  

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)