"Leken är sällan helt fri" : En studie om hur övervakning, styrning och normer påverkar undervisningen i den fria leken.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Malmö universitet/Institutionen för barndom, utbildning och samhälle (BUS)

Sammanfattning: Undervisning är ett nytt begrepp i förskolans läroplan (Lpfö, 18). Tillsammans med lek ska det lägga grunden för barns livslånga lärande. I läroplanen står det om hur undervisning ska ske både spontant och planerat. Trots det finns det en osäkerhet bland pedagogerna i förskolan hur och när de bör delta i den fria leken för att undervisning ska kunna ske. Mot den bakgrunden syftar föreliggande studie till att undersöka hur pedagoger utifrån ett maktperspektiv möjliggör eller hindrar undervisning i den fria leken. Det empiriska materialet har samlats in genom intervjuer och observationer. Vi observerade på fyra olika förskolor i Skåne och genomförde observationerna i både inomhus- och utomhusmiljöer med fokus på pedagogerna. Vi använde oss av en semistrukturerad intervju där totalt tio pedagoger med olika lång erfarenhet i branschen deltog. Det insamlade materialet har analyserats utifrån Foucaults olika maktperspektiv. Resultatet av studien visar att leken inte är så fri som pedagogerna anser och att det ständigt sker maktutövande. Utifrån normer, värderingar, övervakning och delaktighet styr pedagoger den fria leken och beroende på vilken styrning de använder påverkar det om och hur undervisning tar sig uttryck i den fria leken. Det framgår också i resultatet att faktorer som påverkar den spontana undervisningen är pedagogers förhållningssätt, tid och miljö. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)