Hur tillgängliga är våra förskolor? : En kartläggning av förskolors tillgänglighet för barn med fysiska funktionsnedsättningar

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Karlstads universitet/Institutionen för pedagogiska studier (from 2013)

Sammanfattning: Syftet med studien är att utifrån lagar, föreskrifter och konventioner avseende barns rättigheter och arbetsmiljö granska hur rektorer redogör för tillgängligheten i förskolors inomhusmiljö för barn med fysiska funktionsnedsättningar. Genom en digital enkät har förskolerektorer redogjort för hur deras förskola är utformad med fokus den fysiska inomhusmiljön. Frågorna i enkäten var uppdelade i kategorier som tog upp specifika behov för barn med rörelsenedsättningar, hörselnedsättning eller dövhet, synnedsättning eller blindhet samt personalens kompetens i att arbeta med barn med fysisk funktionsnedsättning. Resultaten från studien tyder på att det finns en betydande andel förskolor som har barn med fysiska funktionsnedsättningar inskrivna. Majoriteten av rektorerna rapporterar att deras förskolor har genomfört någon form av anpassningar för att möta dessa barns behov. Resultaten har ställts i förhållande till lagar, föreskrifter, styrdokument och konventioner för att se hur de utvalda förskolorna uppfyller dessa krav. Studien kopplar dessa resultat till arbetsmiljölagstiftningen (SFS 1977:1160) som fastställer att förskolor har skyldighet att se till att lokalerna är tillgängliga och användbara för barn med funktionsnedsättningar. Dessutom framhävs rektorernas centrala roll i att göra tillgänglighetsanpassningar och skapa en inkluderande förskolemiljö. Rektorernas aktiva engagemang och kontinuerliga utvärdering av genomförda åtgärder betonas som avgörande för att möta behoven hos barn med fysiska funktionsnedsättningar. Resultaten visar behovet av individanpassade åtgärder för att säkerställa att varje barns specifika behov tillgodoses. Lagstiftningarna som använts i studiens ramverk belyser rektorernas ansvar att göra individuella anpassningar för att skapa en inkluderande och tillgänglig miljö för alla barn.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)