Effekter och upplevelser av interventioner för barn med eller i risk för övervikt och fetma. En litteraturöversikt med arbetsterapeutiskt perspektiv.

Detta är en Kandidat-uppsats från Lunds universitet/Institutionen för hälsovetenskaper; Lunds universitet/Hållbar vardag och hälsa i ett livsperspektiv

Sammanfattning: Bakgrund: Brist på fysisk aktivitet bidrar till övervikt och fetma hos barn. Övervikt och fetma påverkar den hälsorelaterade livskvaliteten och är ett folkhälsoproblem. Syfte: Att undersöka effekter och upplevelser av interventioner för barn med eller i risk för övervikt och fetma, ur ett arbetsterapeutiskt perspektiv. Metod: Litteraturöversikt med induktiv ansats som inkluderade tio kvalitativa och kvantitativa artiklar. En innehållsanalys av artiklarnas resultat genomfördes. Resultat: Innehållsanalysen resulterade i fem kategorier. Förändring av barnens fysiska aktivitet visade att barnen blev mer fysiskt aktiva. Ökad kunskap om kost och nya matvanor visade på barnens vilja att förändra gamla rutiner och vanor. Familjens betydelse och skillnad mellan mödrar och fäder belyste att föräldrarnas stöd var viktigt för att kunna bibehålla nya rutiner. Ökad självkänsla hos barnen påvisade att självkänslan stärktes av interventionerna vilket bidrog till ett ökat aktivitetsutförande. Varierad viktminskning indikerade att tendensen till viktnedgång var något högre hos de yngre barnen. Slutsats: Både långa och korta interventioner för barn med eller i risk för övervikt och fetma påvisades ge effekt i förändring av vanor och rutiner gällande fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor. Familjemedlemmar bör involveras i interventioner då deras stöd och delaktighet visades vara betydelsefullt för barnens upplevelse och möjlighet till förändring.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)