Sökning: "Seaweed"

Visar resultat 1 - 5 av 66 uppsatser innehållade ordet Seaweed.

  1. 1. Kan intag av brunalger sänka LDL-kolesterolet? En systematisk översiktsartikel om brunalgers effekt på LDL-kolesterol hos vuxna med dyslipidemi

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Julia Gröning; Jessica Lindh; [2024-02-09]
    Nyckelord :Brown algae; seaweed; seaweed; macro algae; dyslipidemia; LDL cholesterol; Brunalger; tång; makroalger; dyslipidemi; LDL-kolesterol;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med den systematiska översiktsartikeln var att undersöka det vetenskapliga underlaget kring huruvida ett intag av brunalger kan påverka LDL-kolesterol hos vuxna med dyslipidemi Metod: Litteraturinsamlingen gjordes genom sökningar i databaserna Scopus och PubMed fram till den 23 januari 2023. Sökningarna gjordes i block om tre där sökblock ett riktade sig mot alger, sökblock två mot dyslipidemi och sökblock tre mot RCT. LÄS MER

  2. 2. Optimization of Solid-State Fermentation process for brown seaweed using LAB and characterization of the products

    Master-uppsats, Lunds universitet/Bioteknik (CI); Lunds universitet/Bioteknik (master)

    Författare :Sweta Singh; [2024]
    Nyckelord :lactic acid bacteria; solid-state fermentation; Alaria esculenta; Saccharina latissima; seaweed fermentation; biotechnology; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Fermentation has played a vital role in human history, offering solutions for food preservation, culinary diversity, and the creation of diverse and flavorful foods and beverages. Its importance continues today, both in traditional practices and in modern industrial applications. LÄS MER

  3. 3. Sargassum seaweed in Guadeloupe: a public health concern : An interview study in Guadeloupe, French West Indies

    Master-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Hanna Grönroos; [2023]
    Nyckelord :brown algae; Guadeloupe; health; health literacy; lifestyle; sargassum; brunalg; Guadeloupe; hälsa; hälsolitteracitet; livsstil; sargassum;

    Sammanfattning : Bakgrund Strömmar av brunalgen sargassum har drabbat Karibien i flera år, särskilt påtagligt det senaste decenniet, sedan år 2011. Den överväldiga mängden sargassum har förknippats med klimatförändringar och utsläpp av gödningsmedel i havet. LÄS MER

  4. 4. Carbon Accounting and SeaweedOffsets : An overview of some current carbon accounting methodologiesand the emerging sector of seaweed carbon offsets

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Alice Rudberg; [2023]
    Nyckelord :carbon accounting; carbon offsets; carbon credits; blue carbon; seaweed offsets; climate mitigation; sustainability; klimatkompensering; klimatberäking; begränsning av klimatförändringar; alger; tång; hållbarhet;

    Sammanfattning : As the anthropogenic emissions of greenhouse gases (GHGs) have increased and received moreattention, the need for climate mitigation solutions has become more urgent. Today, several methodologies for carbon accounting exists, as well as the possibility to offset emissions by buying carbon offsets. LÄS MER

  5. 5. En undersökning av potentiellt odlingsbara makroalger i Hanöbukten, Östersjön

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för företagande, innovation och hållbarhet

    Författare :Beatrice Persson; [2023]
    Nyckelord :macroalgae; aquaculture; Baltic Sea; seaweed; Fucus vesiculosus; Fucus serratus; Ulva fenestrata; Ulva intestinalis; Ceramium tenuicorne; Furcellaria lumbricalis; Monostroma grevillei; Monostroma balticum; Cladophora glomerata  ; makroalger; havsodling; Östersjön; tång; Fucus vesiculosus; Fucus serratus; Ulva fenestrata; Ulva intestinalis; Ceramium tenuicorne; Furcellaria lumbricalis; Monostroma grevillei; Monostroma balticum; Cladophora glomerata;

    Sammanfattning : In the future, the cultivation of algae for food may become increasingly important in Sweden. But this area is still new in Europe and most of the harvest today comes from wild stocks. LÄS MER