Sökning: "edamame"

Hittade 3 uppsatser innehållade ordet edamame.

  1. 1. Produktion av edamame : kvalitetsparametrar för odling och konsumtion

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Författare :Sandra Golobov; [2022]
    Nyckelord :antinutritionella faktorer; Glycine max; gröna sojabönor; grönskörd; isoflavoner; kvalitet; omogna sojabönor;

    Sammanfattning : Sojabönan är en de viktigaste grödorna och odlas över stora arealer globalt. Den odlas främst för sitt höga proteininnehåll och relativt höga oljeinnehåll och anses därav vara en oljegröda. Edamame eller vegetable soybean är gröna sojabönor som skördas vid mognadsstadie R6 då bönorna fyller ut baljan till 80–90 %. LÄS MER

  2. 2. Sojaodling i Sverige : En kvalitativ studie om jordbrukares och forskares syn på möjligheter och utmaningar för att etablera en kommersiell sojaodling i Sverige

    Kandidat-uppsats, Södertörns högskola/Miljövetenskap

    Författare :Jenny Persson; Saara Shire; [2020]
    Nyckelord :Soy; self-sufficiency; Theory of Planned Behavior; TPB; researchers; farmers; Soja; sojaodling; sojaböna; edamame; baljväxt; processanläggning; självförsörjning; resiliens; Theory of Planned Behavior; TPB; attityd; subjektiv norm; upplevd kontroll; forskare; jordbrukare;

    Sammanfattning : Soja är en av världens viktigaste proteingrödor och används bland annat till foder och livsmedel. Den globala efterfrågan på soja har gjort att stora ytor mark har exploaterats under en relativt kort tidsperiod. LÄS MER

  3. 3. Att gro eller inte gro : en studie i temperaturens påverkan på groningen hos soja

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Soil and Environment

    Författare :Thomas Elwing; [2016]
    Nyckelord :jord; edamame; lantbruk; klimatanpassning; frö;

    Sammanfattning : Med ett klimat i förändring kommer nya utmaningar för svenska jordbruket i form av hur det bäst utnyttjar en längre växtsäsong och hur det anpassar sig till en annorlunda väderlek. Ett led i anpassningen är att utöka den inhemska sojaproduktionen. LÄS MER