Sökning: "kostundersökningar"

Hittade 4 uppsatser innehållade ordet kostundersökningar.

  1. 1. Det rationella,  det trovärdiga och  det ideologiska : Budskap i marknadsföring av kosttillskott i svenska tidskrifter

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Linnea Apelman; Angelica Veskoukis; [2017]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Nationella rekommendationer avråder från allmän användning av kosttillskott. Ändå visar försäljningsstatistik och kostundersökningar att många svenskar konsumerar kosttillskott. Vi var intresserade av att studera budskap kring kosttillskott som sänds via svenska media. LÄS MER

  2. 2. Skolbarns matval : En observationsstudie av hur 8-åriga elever väljer att komponera sin lunchtallrik

    M1-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Karin Hagberg; Jenny Lien; [2013]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sverige är unikt i världen genom att ha lagstadgat om kostnadsfria och näringsriktiga skolmåltider. Mat i skolor har serverats i Sverige sedan mitten av 1800-talet. Dagens system har formats över en lång tid och har utvecklats allt eftersom näringsrekommendationer och matkultur förändrats. LÄS MER

  3. 3. Valet av kostundersökningsmetod påverkar resultatet : En jämförelse mellan frekvensenkäter och kostregistreringar där barns intag av energi och vitamin D studerats

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Amanda Björk; Linnea Lindblom; [2013]
    Nyckelord :Frekvensenkät FFQ ; kostregistrering; vitamin D; energiintag;

    Sammanfattning : Bakgrund Frekvensenkät (FFQ) och kostregistrering är två vanliga kostundersökningsmetoder. För varje metod finns det felkällor och idag finns ingen fulländad kostundersökningsmetod. Genom att undersöka skillnader mellan kostundersökningsmetoder ökar förståelsen för att metoderna kan ge olika resultat. LÄS MER

  4. 4. Småbarnsfamiljers kostvanor : En studie om kostkvalitet och föräldrars inverkan på barns ätvanor

    Kandidat-uppsats, Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper

    Författare :Eva Qvarnström; [2007]
    Nyckelord :food habits; parental influence; difficulties for healthy food habits; eating habits; role model; Recommendations of the National food administration; consumption frequency; kostvanor; föräldrapåverkan; hinder för hälsosamma matvanor; ätvanor; förebild; Livsmedelsverkets rekommendationer; konsumtionsfrekvens;

    Sammanfattning : Många människor har svårt att etablera goda matvanor trots ett ständigt informationsflöde om hur ohälsosam kost påverkar hälsan negativt. Små barn befinner sig i en beroendeställning till de vuxna som finns runt dem. Det innebär att föräldrarnas kostvanor även blir barnens. De vuxna bestämmer vad som finns hemma och vad som serveras. LÄS MER