Sökning: "Livsmedelsverkets rekommendationer"
Visar resultat 1 - 5 av 45 uppsatser innehållade orden Livsmedelsverkets rekommendationer.
1. Fiskkonsumtion under och efter graviditet : En kvantitativ enkätstudie
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Graviditeten är en period då många kvinnor lägger till, undviker eller begränsar vissa livsmedel. Fiskkonsumtion under graviditet har många hälsofördelar både för fostret och för mamman. Trots detta tenderar kvinnor att minska sin fiskkonsumtion under graviditeten. LÄS MER
2. PAH-frisättning från gjutjärnsledningar : En fallstudie över PAH-föroreningen i Björklinge år 2021
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Luft-, vatten- och landskapsläraSammanfattning : Under våren 2021 upptäcktes förhöjda halter av polyaromatiska kolväten (PAH) i Björklinges dricksvattennät. Då ett vattenprov taget hos användare påvisade halter som låg över Livsmedelsverkets gränsvärden och källan till föroreningen inte identifierats, rekommenderades hushållen i Björklinge att inte använda kranvattnet till mat och dryck under en period. LÄS MER
3. Hur kommuniceras den hållbara skolmåltiden?
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Varje dag lagas och serveras omkring 1,3 miljoner skolmåltider vilket gör att barnens och ungdomarnas förhållningssätt till mat och näring spelar en viktig roll för hälsa och utveckling. Genom att påverka barns och ungdomars konsumtionsval i riktning mot mindre rött kött, mer fisk, frukt och grönsaker kan det bidra till en mer hållbar livsmedelskonsumtion. LÄS MER
4. Förskolepedagogers strategier och uppfattningar gällande måltidssituationen : En kvantitativ studie med fokus på matkräsenhet hos barn
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Svenska förskolan kan ansvara för majoriteten av barnens dagliga matintag och har därav en unik utgångspunkt vid måltidssituationen. Oavsett ålder innefattar måltiden en social kontext som påverkar barnet vid mötet av livsmedel. LÄS MER
5. (D-)vitaminet som föll mellan stolarna : En kvantitativ studie om äldre på äldreboende får tillskott av vitamin D
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Den äldre över 75 år har ett högre behov av vitamin D och rekommenderas av Livsmedelsverket att ta ett dagligt tillskott av 20 µg vitamin D. I Sverige bor många från denna grupp på äldreboende där flera vårdgivare ansvarar för deras dagliga vård och omsorg. LÄS MER