Sökning: "hinder för hälsosamma matvanor"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade orden hinder för hälsosamma matvanor.

  1. 1. Äldre personers kunskapsbehov kring kost

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Tove Jellerbo; Isabella Tielman; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Tack vare en ökad medellivslängd utgör äldre personer en större del av Sveriges befolkning. Åldrande medför fysiska förändringar som påverkar matbehovet. Vikten av god nutrition och hälsosamma ätbeteenden är avgörande för att förlänga de friska åren. LÄS MER

  2. 2. Erfarenheter av livsstilsförändringar hos personer med schizofreni : en systematisk litteraturstudie

    Magister-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Jessica Eklund Netterberg; [2020]
    Nyckelord :Experience; Lifestyle change; Nursing; Schizophrenia; Erfarenheter; Livsstilsförändring; Omvårdnad; Schizofreni;

    Sammanfattning : Bakgrund: Personer med schizofreni och schizofreniliknande tillstånd har en ökad risk att utveckla somatisk sjukdom och har ca 12–15 år kortare medellivslängd än den allmänna befolkningen. Den somatiska ohälsan kan relateras till ohälsosamma levnadsvanor som otillräcklig fysisk inaktivitet och bristfälliga matvanor. LÄS MER

  3. 3. A Digital Coach for Well-Being - En undersökning om upplevda hinder avseende hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet samt förslag hur en applikation kan stödja till hälsosamma levnadsvanor

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Jenny Johansson; Simon Johansson; [2015-08-10]
    Nyckelord :Coaching; Fysisk aktivitet; Hinder; Hälsopromotion; Hälsorelaterad applikation; Matvanor; Psykosocialt välbefinnande;

    Sammanfattning : I dagens samhälle är det vanligt att det förekommer levnadsvanor så som fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor som orsakar ohälsa och minskat välbefinnande. Syftet med uppsatsen är att undersöka upplevda hinder avseende hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet samt förslag på stödjande funktioner i en coachande applikation med målsättning att stödja individer till hälsosamma matvanor, fysisk aktivitet och psykosocialt välbefinnande. LÄS MER

  4. 4. Ungdomars tankar om hälsosam mat

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Jenny Petersson; Annie Salomonsson; [2014-06-25]
    Nyckelord :Fokusgrupper; hinder; hälsa; matvanor; ungdomar;

    Sammanfattning : Hälsa och hälsosam mat är ett aktuellt ämne i samhället. Den pågående diskussionen påverkar ungdomar som håller på att forma sina matvanor och frigöra sig från sina föräldrar. I denna process är det relevant att främja hälsosamma matvanor för resten av livet. LÄS MER

  5. 5. Sjuksköterskors upplevelser av att motivera patienter till ökad fysisk aktivitet

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Borås/Institutionen för Vårdvetenskap

    Författare :Susanne Eliasson; Nils Erlandsson; [2012]
    Nyckelord :fysisk aktivitet; motivation; sjuksköterska; upplevelse; psykisk ohälsa;

    Sammanfattning : Människors levnadsvanor har förändrats de senaste 20 åren. Minskad fysisk aktivitet tillsammans med ohälsosamma matvanor leder till både övervikt, hjärtsjukdomar och psykisk ohälsa. Hälso- och sjukvården arbetar med olika metoder i förebyggandet och behandlandet av komplikationer som ohälsosamma levnadsvanorna skapar. LÄS MER