Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Gynnsam måltidsmiljö för personer med demenssjukdom : En litteraturöversikt utifrån vårdpersonalens perspektiv på särskilt boende

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Elina Ylberg; Filippa Carlström; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom är en sjukdom som drabbar hjärnan, med tiden försämras kognitiva förmågor såsom amnesi, afasi, apraxi samt dysfagi. Förlust av kognitiva förmågor påverkar dagliga funktioner hos personer med demenssjukdom. LÄS MER

  2. 2. Vårdpersonals erfarenheter av att förebygga och behandla undernäring hos personer med demenssjukdom : En kvalitativ litteraturstudie

    Magister-uppsats, Malmö universitet/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

    Författare :Mia Klingstam; Anna Rönn; [2021]
    Nyckelord :Caregivers; Dementia; Malnutrition; Persons; Demenssjukdom; Personer; Undernäring; Vårdpersonal;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom en är av de vanligaste folksjukdomarna. Personer med demenssjukdom ändrar successivt sitt matbeteende i samband med det fortskridande sjukdomsförloppet, vilket kan bero på flertalet faktorer. Detta ökar risken för undernäring. LÄS MER

  3. 3. Tidiga tecken på sväljningssvårigheter vid ALS

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för neurovetenskap

    Författare :Petra Backman; [2019]
    Nyckelord :ALS; dysphagia; FEES; ALS; dysfagi; FUS;

    Sammanfattning : Approximately 80% of all patients with ALS suffer from dysphagia sooner or later during the course of the disease. It is important to find patients with dysphagia in an early stage since weight loss and malnutrition, which dysphagia contributes to, are negative prognostic factors. LÄS MER

  4. 4. Upplevelser vid måltidssituationer som de beskrivs av strokepatienter med dysfagi : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för hälso- och vårdvetenskap

    Författare :Ana Aghayari; [2018]
    Nyckelord :dysphagia; meal situations; patients’ experiences; stroke; dysfagi; måltidssituationer; patienters upplevelser; stroke;

    Sammanfattning : Bakgrund: Stroke är en folksjukdom som drabbar ungefär 30 000 personer i Sverige varje år och beräknas kosta samhället runt 18 miljarder kronor. Dysfagi (ät- sväljningssvårighet) är ett vanligt och känt besvär hos strokepatienter. Dysfagi är i sig inte en sjukdom utan är ett symtom på något bakomliggande till exempel stroke. LÄS MER

  5. 5. Är sväljningssvårigheter ett bortglömt problem på svenska vårdboenden? Enkätundersökning bland vårdtagare och vårdpersonal

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Logopedi, foniatri och audiologi

    Författare :Kristina Zakaraite; Emina Omerovic; [2014]
    Nyckelord :Dysfagi; socialt liv; livskvalitét; kunskap; logoped; omvårdnadspersonal; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Dysfagi (sväljningssvårigheter) definieras som svårighet eller omöjlighet att svälja mat, vätska eller läkemedel. Sväljningssvårigheter kan leda till allvarliga komplikationer såsom aspirationspneumonier (lunginflammation, pga. inandning av mat), malnutrition (undernäring) och dehydrering (uttorkning). LÄS MER