Sökning: "nutritional yield"

Visar resultat 1 - 5 av 49 uppsatser innehållade orden nutritional yield.

  1. 1. Shifting focus from yields to food supply : an evaluation of the ‘number of people fed per hectare’ indicator at farm and national level

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ida Ekqvist; [2024]
    Nyckelord :Land use efficiency; Sustainability indicators; Agricultural productivity; Food production;

    Sammanfattning : The challenge of feeding a growing global population while reducing the pressure on climate and ecosystems has gained much attention in research over the last decades. A crucial yet often overlooked aspect in research addressing this complex challenge is the efficiency of food production in meeting nutritional needs within the constraints of global cropland resources. LÄS MER

  2. 2. Växtnäringens betydelse i förebyggandet av svampsjukdomar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Julia Eriksson; [2023]
    Nyckelord :Fungicider; gödning; gödslingsstrategi; IPM; växtskydd;

    Sammanfattning : Svampsjukdomar kan orsaka stora problem och skördeförluster inom växtodlingen. Därför används fungicider för att bekämpa svamparna och skydda grödan. Fungicider kan dock vara skadliga för andra organismer och därmed störa ekosystem och den biologiska mångfalden. LÄS MER

  3. 3. Stubbhöjdens betydelse för det mekaniska spillet vid vallskörd

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Jonas Gustafsson; Fredrik Olsson; [2023]
    Nyckelord :Slåttervall; skördehöjd; klipphöjd; fältförluster; avkastning; foder; foderproduktion; foderkvalité;

    Sammanfattning : Vall odlas vanligtvis antingen i renbestånd eller i blandbestånd med fleråriga baljväxter och gräsarter vilka nyttjas till slåtter eller bete. Vid skörd av vall till foder för nötkreatur är den näringsmässiga sammansättningen av stor vikt. LÄS MER

  4. 4. Improving the sensorial properties of pea protein through fermentation

    Master-uppsats, Lunds universitet/Förpackningslogistik

    Författare :Antonios Stamatakis; [2023]
    Nyckelord :Lactic acid fermentation; fermented pea powder; cultures and screening; physicochemical properties; sensory analysis.; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Lactic acid fermentation has been a widely used process for many years, offering nutritional and sensory benefits to plant proteins. In this study, the objective was to produce a fermented pea powder with enhanced sensory properties by combining previous research from FrieslandCampina. LÄS MER

  5. 5. Protoplast isolation and transformation in sweetpotato

    Master-uppsats, Lunds universitet/Bioteknik; Lunds universitet/Bioteknik (master)

    Författare :Jakob Steiner; [2022]
    Nyckelord :Protoplast; Sweetpotato; Isolation; Transformation; Regeneration; Callus; Propagation; In-vitro; Solanales; Celluase; Cell; Plant; Leaf; Petiole; Biotechnology; Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : Med målet att utvärdera en mindre restriktiv teknik för genmodifiering i sötpotatis (Ipomoea batatas), både gällande ekonomiska begränsningar såväl som det tid och energi bemödande som ett sådant projekt oundvikligen påbrår, har vi arbetat flitigt med att etablera optimerade parameters för protoplast isolation och fortsättningsvis också utforskat lovande protokoll för transformation och regeneration av dessa protoplaster, för att slutligen framställa nya genotyper. Således har en extensiv litteraturundersökning av tidigare publicerade protokoll, varav explantor från sötpotatis men också relaterade arter inom Solanales ordningen har diskuterats, utfärdades varefter datan analyserades via diverse avancerade statistiska modeller. LÄS MER