Prefererat ledarskap inom restaurangbranschen : En jämförelse av ledarskapspreferenser mellan manliga och kvinnliga anställda

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

Sammanfattning: Studien undersöker preferenser för ledarskap bland män och kvinnor inom restaurangbranschen. Tidigare studier har lagt mycket fokus på att undersöka om det finns skillnader i det manliga kontra det kvinnliga ledarskapet. Det kan således anses finnas ett begränsat antal tidigare studier inom forskningsområdet för hur manliga och kvinnliga anställda vill att sin ledare ska vara. Studien har en kvalitativ ansats och använder semistrukturerade intervjuer. Metodvalet grundar sig i att studien hoppas kunna identifiera likheter, skillnader och eventuella mönster i informanternas preferenser för ledarskap. Resultatet utgår från identifierade teman som baseras på det insamlade materialet. Resultatet indikerar att både män och kvinnor värderar egenskaper som självständighet, tillit och flexibilitet högt hos deras närmaste ledare. Det identifierades även vissa skillnader baserat på genus i informanternas preferenser. Kvinnliga anställda efterfrågar även lyhördhet hos en ledare medan manliga talar om vikten av tydliga direktiv från närmsta chef. Avslutningsvis kan inte studiens fastställa några specifika mönster mellan kvinnor och mäns prefererade ledarskap. Studiens resultat hoppas kunna hjälpa ledare inom restaurangbranschen att förbättra sin ledarstil och skapa en mer tillfredsställande arbetsmiljö för sina anställda. Studien är skriven på svenska. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)