”Jag är mer en stekt köttbit” En ANT-studie av ungdomars matvanor

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kulturvetenskaper

Författare: Cecilia Andersson; [2015-02-09]

Nyckelord: mat; ANT; identitet; ungdomar; vardag; fest; kulturarv; nätverk;

Sammanfattning: Denna uppsats är en actor-network-theory studie av ungdomars matvanor. Syftet med uppsatsen är att försöka förstå och undersöka hur ungdomarna förhåller sig till och skapar sina matvanor när de flyttar hemifrån. Jag har genom att titta på hur vanor bevaras, förändras och förnyas velat se hur ungdomar skapar sig en egen matidentitet och vilka/vad som är aktörer i denna identitet. En identitet som är en kombination av gamla erfarenheter och nya kunskaper. Jag använder mig av aktör- nätverks-teori som metod och teori för att beskriva fältet och analysera det. Begrepp som aktör, svart låda och nätverk återkommer i texten och är de ANT begrepp jag använt mest i mitt material. Genom att använda mig av ANT har jag beskrivit fältet, tittat på vad det är som skapar ungdomarnas matvanor, de olika aktörerna som är aktiva i denna process och hur dessa aktörer binds ihop som ett nätverk. I empirin reder jag ut vilka dessa aktörer är och reder ut kopplingarna mellan dem. Pengar, tid, smak, familj, vänner och grönsaker är aktörer som tagit stor plats i materialet och väckt mitt intresse. Ungdomarnas matnätverk består av alla dessa aktörer och de agerar tillsammans, men inom nätverket finns det också mindre nätverk i speciella situationer som fest och kalas. Varje unik matlagningssituation binder sitt eget nät av aktörer och varje aktör har olika mening i varje situation. Genom arbetet för jag också en diskussion kring hur man kan se mat och minne som ett kulturarv, samt för och nackdelar med det. Jag funderar även kring vikten av samtidsdokumentation och hur våra personliga matnätverk kan ses ur ett större perspektiv.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)