MÅLTIDSSITUATIONER PÅ VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE : En allmän litteraturöversikt över vad som påverkar patienters matintag

Detta är en Kandidat-uppsats från Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

Sammanfattning: Bakgrund: Forskning visar att patienter på vård- och omsorgsboende löper hög risk att drabbas av malnutrition. Måltider och adekvat näringsintag är avgörande för att förebygga sjukdomar och upprätthålla patienters hälsa. Det är en integrerad del av daglig omvårdnad och således en del av sjuksköterskors omvårdnadsansvar. Syfte: Att skapa en kunskapsöversikt över vad som påverkar patienters matintag vid måltidssituationer på vård- och omsorgsboende. Metod: Allmän litteraturöversikt med tio artiklar: sex artiklar med kvalitativ metod, två artiklar med kvantitativ metod samt två artiklar med mixad metod analyserades. Resultat: Fyra teman identifierades: ”Betydelsen av autonomi och valfrihet” där patienters upplevelse av självbestämmande och delaktighet påverkade matintag. ”Betydelsen avmatsalsmiljö” visade att en hemlik måltidsmiljö bidrog till förbättrat matintag. ”Betydelsen av social samvaro” visade att patienter som interagerade med andra åt mer. Under temat ”Betydelsen av måltiders utformning” framkom att varierad och välpresenterad mat ökade aptit och påverkade matintag. Slutsats: Sjuksköterskors och vårdpersonals förmåga att skapa måltider som uppfattas som trivsamma, aptitliga och stödjande är avgörande för måltidssituationers betydelse för att påverka patienters matintag.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)