Effekt av mjölk och mjölkpulver på bentäthet hos friska postmenopausala kvinnor

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sammanfattning Titel: Effekt av mjölk och mjölkpulver på bentäthet hos friska postmenopausala kvinnor Författare: Lina Johansson och Ebba Svensson Handledare: Klara Sjögren Examinator: Jenny van Odijk Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-04-02 Bakgrund: Osteoporos är ett globalt hälsoproblem som uppskattningsvis leder till 200 miljoner frakturer per år. I Sverige sker omkring 70 000 frakturer årligen som bidrar till försämrad livskvalitet, ökad risk för död samt stora kostnader för sjukvården. Sjukdomen drabbar främst kvinnor efter menopaus samt äldre, då dessa perioder innebär att det finns en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av skelettet. Det finns belägg för att kalcium och vitamin D är viktiga näringsämnen för benhälsan och då dessa finns att hitta i mjölk verkar det kunna ha en positiv effekt på benhälsan. Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att undersöka det vetenskapliga underlaget för om mjölk eller mjölkpulver kan minska förlusterna i benmassa hos friska postmenopausala kvinnor. Sökväg: En systematisk litteratursökning gjordes i databaserna Pubmed och Scopus. Sökorden var ”osteoporosis”, ”bone disease, metabolic”, ”bone density”, ”milk”, ”diary products”, ”middle aged”, “random” och “blind”. Urvalskriterier: Inklusionskriterier var randomiserade kontrollerade humanstudier skrivna på svenska eller engelska. Andra inklusionskriterier var mjölk med max 1% fettinnehåll i interventionsgruppen och att studien skulle pågått i minst ett år. Dessutom inkluderades studier som mätt bentäthet med hjälp av DXA. Exklusionskriterier var studier där mjölk kombinerades med livsstilsintervention eller med andra mejeriprodukter. Utöver detta exkluderades artiklar som studerat tillskott samt används CACE som statistisk analysmodell. Datainsamling och analys: I de slutgiltiga sökningarna exkluderades primärt artiklar baserat på titel, därefter utifrån abstrakts baserat på inklusions- och exklusionskriterier. Detta resulterade i att tio artiklar lästes i fulltext där sedan tre artiklar kvalitetsgranskades enligt Statens Beredning för Medicinsk och Social Utvärderings (SBU) mall. Evidensgradering gjordes därefter med hjälp av SBU:s mall för GRADE. Resultat: Tre studier granskades och resulterade i en med låg och två med medelhög studiekvalitet. Totalt ingick 473 kvinnor i studierna som alla pågick i minst ett år. Två av 3 studierna använde 50 gram mjölkpulver per dag (800 respektive 1200 mg kalcium samt sex respektive tio g vitamin D) som intervention medan den tredje studien använde tre liter mjölk per vecka (1600 mg kalcium per liter). Utöver kalcium och vitamin D varierade näringsinnehållet med olika mineraler i skiftande mängd. Ingen av studierna använde placebo i kontrollgruppen. Två av tre studier visar signifikanta värden för minskade förluster av benmassa i ländrygg, medan en av två studier visar signifikanta värden för höft. Vid evidensgradering nedgraderades dock den vetenskapliga evidensen baserat på rapporteringsoch behandlingsbias. Slutsats: Det finns låg (++) vetenskaplig evidens för att mjölk och mjölkpulver kan minska förlust av benmassa hos postmenopausala kvinnor. Nyckelord: postmenopausala, mjölk, osteoporos 4 Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: The Effect of Milk and Milk powder on Bone Density in Healthy Postmenopausal Women Author: Lina Johansson and Ebba Svensson Supervisor: Klara Sjögren Examiner: Jenny van Odijk Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: April 2nd, 2020 Background: Osteoporosis is a global health issue leading to approximately 200 million fractures each year. Around 70 000 fractures occur in Sweden annually, which leads to impaired quality of life, increased risk of death and major costs in health care. Women after menopaus and elderly are more affected since these periods of life implicate an unbalance between bone resorption and bone formation. There is evidence for calcium and vitamin D having positive effect on bone density, and since milk contains these nutrients it may have a favourable outcome on bone density. Objective: The objective of this systematic review was to examine the scientific evidence regarding if milk or milk powder can reduce the bone loss in healthy postmenopausal women. Search strategy: A systematic literature search was conducted in the databases PubMed and Scopus. Keywords were ”osteoporosis”, ”bone disease, metabolic”, ”bone density”, ”milk”, ”diary products”, ”middle aged”, random” and blind”. Selection criteria: Inclusion criteria were randomized controlled trials in humans, written in Swedish or English and a minimum length of one year. Other criteria were skimmed milk in the intervention group and that bone density was measured by DXA. Exclusion criteria were studies where milk was combined with lifestyle interventions or with other dairy products. In addition, studies with supplement or using CACE as a statistic model of analysis were excluded. Data collection and analysis: In the final searches were articles primarily excluded based on titles, and then on abstracts based on our criteria. Ten articles were read in full and the quality of three of them were assessed according to Assessment of Social Services´s (SBU) template for randomized controlled trials. Grading of evidence was accomplished using SBU´s template for GRADE. Main results: The quality of the three studies were identified as one low and two medium high. In total 473 women were included in the studies which lasted minimum one year. Two of the studies used 50 grams of milk powder per day as the intervention (800 mg calcium, 6 5 g vitamin D and 1200 mg calcium, 10 g vitamin D, respectively) while the third study used three liters of milk per week (1600 mg calcium per liter). None of the studies gave placebo to the control group. Two of three studies showed significant results for reduced losses of bone mass in spine, while one of two studies showed significant results for hip. When Grading the scientific evidence, the studies were downgraded based on reporting bias and performance bias. Conclusions: There is low scientific evidence (++) that milk and milk powder can reduce the bone loss in postmenopausal women. Keywords: postmenopausal, milk, osteoporosis

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)