Har miljöfaktorer betydelse när konsumenter väljer livsmedel? En kvantitativ studie

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund Livsmedelsval som människor gör påverkar både hälsan och miljön. FN:s klimatpanel har fastställt att de globala utsläppen behöver minska med nästan 50% fram till 2030. Det krävs att konsumenter reflekterar över sina livsmedelsval för att samhället ska uppnå en mer hållbar konsumtion och produktion. Det finns ett behov att undersöka människors tankar gällande livsmedels miljöpåverkan och om miljö tas i åtanke eller inte i livsmedelsvalet. Syfte Syftet med studien är att, ur ett miljöperspektiv, undersöka vilka faktorer som har betydelse när människor väljer livsmedel. Metod En kvantitativ enkätstudie utfördes, enkäten delades på sociala medier och via QR-koder som sattes upp på utbildningsorten. Insamlade data analyserades för att undersöka om det fanns signifikanta skillnader mellan olika demografiska grupper. Resultat Resultatet visar på att det finns stora skillnader mellan åldersgrupper i vilka faktorer människor tar hänsyn till i valet av livsmedel. Yngre tog framförallt hänsyn till pris medan äldre tog större hänsyn till miljöfaktorer som bland annat produktionsmetoder. Överlag sågs inga större skillnader i de övriga demografiska grupperna i vad människor tar hänsyn till när de väljer livsmedel. Olika grupper influerades av olika faktorer i livsmedelsvalet, där sociala medier och utbildning var framträdande. Slutsats Informationen till konsumenter kring livsmedels miljöpåverkan behöver förbättras. Resultatet antyder att det krävs fler ingående studier för att undersöka skillnader och vad som ligger bakom dessa influerande faktorer, samt att det kan finnas ett behov av större insatser från alla inblandade aktörer, såsom konsumenter, producenter och regeringen, om miljömålen ska nås.  

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)