Sökning: "ÄT UPPsala"

Visar resultat 1 - 5 av 13 uppsatser innehållade orden ÄT UPPsala.

  1. 1. Matbeteende hos barn med läkemedelsbehandlad ADHD : ur ett föräldrarperspektiv

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Kevin Demir; [2023]
    Nyckelord :ADHD; barn; aptit; matbeteende; läkemedelsbehandling;

    Sammanfattning : Bakgrund: Attention Deficit-Hyperactivity Disorder (ADHD) är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som ofta medför funktionella svårigheter i vardagen med beteenden såsom försämrad fokus, impulsivitet och hyperaktivitet. Centralstimulerande läkemedel, vars verkan påvisat stora risker gällande aptitnedsättning, är således en vanlig behandling att implementera för att kontrollera symtomen. LÄS MER

  2. 2. Med bara åtta skördar kvar : genomförandet av handlingsplanen ÄT UPPsala län

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Lovisa Lundén; [2023]
    Nyckelord :regional livsmedelsstrategi; ÄT UPPsala; samverkan;

    Sammanfattning : Då den nationella livsmedelsstrategin antogs 2017 inleddes arbetet på länsnivå i Uppsala med att ta fram en regional livsmedelsstrategi. En styrgrupp bildades för att gemensamt arbeta mot de regionalt framtagna målen om ökad livsmedelsproduktion och produktionsvärde till och med 2030. LÄS MER

  3. 3. Investigating Uppsala Regional Alternative Food Networks - an explorative case study on Farmer-to-Wholesale Food Hubs

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Veronica Chifamba; Daniel Petri Cortés; [2022]
    Nyckelord :Alternative Food Networks; ; Local Food Systems; Regional Food Hub; Swedish Food Strategy; Ät UPPsala Län; Small-scale Farmers; Microenterprises; Wholesale; Food Service; Retail;

    Sammanfattning : The sustainability crisis that conventional food systems are suffering worldwide has recently led Sweden and Uppsala County to publish reports on new food strategies. Solutions for the problems need collaborative efforts from a multiplicity of actors. LÄS MER

  4. 4. An ecosystem for alternative food networks in Uppsala : With social innovation towards food democracy

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Veronika Tietz; [2021]
    Nyckelord :alternative food networks; local food system transformation; social innovation; sustainable transition; food democracy;

    Sammanfattning : Sustainable food system transition (SFST) is an inevitable aim for the world’s societies to tackle global challenges caused by industrial, neo-liberal food industries such as climate change, biodiversity loss, food inequality and so forth. The social dimension of sustainable transitions is too often neglected by political decision makers and global corporations, highlighting the necessity for more attention regarding active participation of citizens to solve societal food related challenges in their regions. LÄS MER

  5. 5. Läkemedelsmanipulering Till Patienter Med Sväljsvårigheter : Att krossa/dela fasta orala läkemedel ur ett sjuksköterske- och klinikapotekarperspektiv

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för farmaci

    Författare :Nadin Dhaif; [2021]
    Nyckelord :dysfagi; läkemedelsmanipulering; sjuksköterskor; klinkapotekare; läkemedelshantering;

    Sammanfattning : Dysfagi är ett vanligt förekommande och mindre uppmärksammat tillstånd som påverkar patientens hälsa och livskvalité. Dysfagi innebär en försämrad ät- och sväljförmåga som kan leda till undernäring, ökad sjuklighet och uttorkning, som i sin tur kan leda till ökad dödlighet. LÄS MER