Sökning: "Överskottsmat"

Hittade 5 uppsatser innehållade ordet Överskottsmat.

  1. 1. Donationer av överskottsmat i livsmedelsbutik - till vilket värde?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

    Författare :Mattias Kristensson; Jesper Leverin; [2023-09-25]
    Nyckelord :Donationer; Matsvinn; Överskottsmat; Värdeskapande; Livsmedelsbutiker; Hinder;

    Sammanfattning : 91 000 ton livsmedelsavfall uppstår idag i svenska livsmedelsbutiker varav en stor del fortfarande är ätbar mat som hade kunnat gå till donationer. Samtidigt lever nästan 7% av Sveriges befolkning i ekonomisk utsatthet och har svårt att täcka nödvändiga kostnader såsom mat. LÄS MER

  2. 2. The Paradox of Food Waste and Food Insecurity : Exploring Donation and Redistribution of Surplus Food through a Multi-Level Perspective

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Julia Berglund; [2023]
    Nyckelord :Surplus food; food waste; food insecurity; donation; redistribution; systems thinking; multi-level perspective; Överskottsmat; matsvinn; matfattigdom; donation; omfördelning; systemtänk;

    Sammanfattning : Around one million tonne of food is annually wasted in Sweden, of which 100,000 tonne of surplus foodis wasted in the retail sector. Even if redistribution of surplus food is the second most preferable optionto reduce food waste according to the food waste hierarchy, only 5% of surplus food in retail is donated. LÄS MER

  3. 3. Modeling Sustainable Distribution of Surplus Food in Sweden Using System Dynamics

    Kandidat-uppsats, KTH/Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS)

    Författare :Hugo Hjelm; Oskar Pontenius; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Surplus food is defined as food that necessarily is not used for its main purpose. This type offood can either become absolute food waste or go towards human consumption, animal feed, oranaerobic digestion. There are many ways for surplus food to be distributed since there are severalaspects to look at when doing this. LÄS MER

  4. 4. Food waste reduction in Swedish food retail : Understanding barriers and incentives

    Master-uppsats, KTH/Skolan för industriell teknik och management (ITM)

    Författare :Ellen Ejnarsson; Sofia Bengtsson Ekström; [2020]
    Nyckelord :Food retail; Food waste; Reduction; Prevention; Financial incentives; Public intervention; Livsmedelsbutik; Matavfall; Matsvinn; Reduktion; Förebyggande; Finansiella incitament; Styrmedel;

    Sammanfattning : In Sweden, the retail sector is responsible for 8% of the total supply chain waste. Although the number is relatively small, the retail sector is of key importance for food waste minimization since retail stores collect large amounts of food and connect with consumers and producers in a limited, clearly defined number of places. LÄS MER

  5. 5. LCA av innovative matsvinnsentreprenörer : en studie ur ett socialt- och miljöperspektiv

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Mikaela Berglund; [2017]
    Nyckelord :Matsvinn; Hållbar utveckling; Livscykelanalys; Klimatpåverkan; Övergödning; Markanvändning;

    Sammanfattning : Omkring 1/3 av all den mat som produceras idag kastas i de olika leden i livsmedelskedjan, stora delar av den maten är fullt ätbar och kastas i onödan. Mat som produceras men som inte hinner nå tallriken förbrukar mängder av olika resurser och bidrar till stor miljöpåverkan helt i onödan. LÄS MER