Sökning: "Antioxidant"

Visar resultat 16 - 20 av 74 uppsatser innehållade ordet Antioxidant.

  1. 16. Lifetime prediction of a polymeric propellant binder using the Arrhenius approach

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Tillämpad materialvetenskap

    Författare :Johannes Bohlin; [2021]
    Nyckelord :Polymer; Thermal-oxidative degradation; Lifetime prediction; Propellant; Arrhenius; Aging experiments; Diffusion-limited oxidation;

    Sammanfattning : The thermal-oxidative degradation of a crosslinked hydroxy-terminated polybutadiene (HTPB)/cycloaliphatic diisocyanate (H12MDI) based polymer, which is commonly used as a polymeric binder in propellants, is investigated at temperatures from 95°C to 125°C with the aim of estimating the lifetime of the material in storage conditions (20°C) using the Arrhenius approach. Furthermore, the effect of antioxidants and to a lesser extent plasticizer on the degradation process was also studied. LÄS MER

  2. 17. Lösningsalternativ för våtblock

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Fakulteten för teknik och samhälle (TS)

    Författare :Hussein Alhussein; Mostafa Muradi; [2021]
    Nyckelord :Våtblock; Fenolformaldehyd; Cellulosasvamp; Bomullsfiber; Ullfiber; Miljö;

    Sammanfattning : Under den senaste tiden har människor börjat minska användningen av miljöfarliga material, då de negativa effekterna har blivit mer och mer klara. Denna lärdom har lett till ett nytt miljötänkande där individer och företag har minskat användningen av miljöfarliga material samt börjat investera på miljövänligare alternativ. LÄS MER

  3. 18. Haltbestämning av flavanoider i hantverksmässigt tillverkad choklad

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Patrik Petersson; [2021]
    Nyckelord :Hälsopåstående; kakao; flavonoider; kakaoflavanoler; coachning; High Performance Liquid Chromatography; HPLC;

    Sammanfattning : Choklad erhålls från kakaobönan som är frukten på kakaoträdet (Theobroma cacao). För att skapa choklad bearbetas kakaobönan vilket påverkar halten av bioaktiva ämnen i produkten. Choklad innehåller flera typer av bioaktiva ämnen där kakaoflavanolerna epikatechin och katechin är de mest framträdande. LÄS MER

  4. 19. γ-aminobutyric acid Rich Foods : methods for production and the effects of intake

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Agnes Sjöblom; [2021]
    Nyckelord :gamma-aminobutyric acid; GABA; GABA tea; fermentation; functional food; probiotics; lactic acid bacteria;

    Sammanfattning : The current widespread interest in healthy lifestyle creates a demand for functional foods. New nutritious food products and supplements are launched on the market and products enriched with γ-aminobutyric acid (GABA) constitutes some of them. γ-aminobutyric acid is a widely present amino acid in plants, animals, fungi and microorganisms. LÄS MER

  5. 20. Key factors when going to market: A multi-perspective study of a novel oat-based compound's potential to go to market

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Författare :Axel Andréasson; Linda Myhrman; [2021]
    Nyckelord :Go-to-market; Avenanthramide; Technology; Market; Company capabilities; Nutraceutical; Cosmeceutical; Chemical engineering; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : En allt mer åldrande befolkning och ett större fokus på att hålla sig frisk har lett till ett ökat intresse för naturbaserade produkter som ger lugnande och hälsofrämjande effekter som lätt kan inkorporeras i människors vardag. En molekyl som är intressant för sådana applikationer är avenantramider (AVN): en havrebaserad förening som har uppvisat antioxidativ kapacitet och anti-klåda, antiinflammatoriska och antiproliferativa effekter. LÄS MER