Sökning: "EFSA"

Visar resultat 6 - 10 av 39 uppsatser innehållade ordet EFSA.

  1. 6. Haltbestämning av flavanoider i hantverksmässigt tillverkad choklad

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Patrik Petersson; [2021]
    Nyckelord :Hälsopåstående; kakao; flavonoider; kakaoflavanoler; coachning; High Performance Liquid Chromatography; HPLC;

    Sammanfattning : Choklad erhålls från kakaobönan som är frukten på kakaoträdet (Theobroma cacao). För att skapa choklad bearbetas kakaobönan vilket påverkar halten av bioaktiva ämnen i produkten. Choklad innehåller flera typer av bioaktiva ämnen där kakaoflavanolerna epikatechin och katechin är de mest framträdande. LÄS MER

  2. 7. Aktörers access till EU:s policyprocesser

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Statsvetenskapliga institutionen

    Författare :Ester Eriksson; [2020]
    Nyckelord :Access; Riskanalys; Riskbedömning; Lobbying; Policyprocess; Law and Political Science;

    Sammanfattning : The following study is a qualitative study of how the food industry has influenced policymaking regarding the implementation of a sugar tax within the EU. Through Pieter Bowen’s theory of access, stakeholders’ access to Efsa has been analyzed and the authority’s critical resource has been identified, in order to understand how the authority provides it. LÄS MER

  3. 8. Mat från naturen eller laboratorium : färgämnen från naturligt odlade trädgårdsprodukter och deras syntetiskt framställda motsvarigheter

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Författare :Linnea Kantis; [2020]
    Nyckelord :färgämnen; livsmedelstillsats; e-nummer; odling; trädgårdsgrödor; karotenoid; klorofyll; antocyan; betanin; azofärg;

    Sammanfattning : Livsmedelstillsatser har använts i mat under lång tid och är vanliga i den mat vi konsumerar än idag. Det finns ett gediget regelverk kring livsmedelstillsatser och en livsmedelstillsats får inte användas utan att bli godkänd och klassad som säker av Efsa, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. LÄS MER

  4. 9. Quantification of target per- and polyfluoroalkyl substances (PFASs) and extractable organic fluorine (EOF) in crayfish from Lake Vättern, Sweden.

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Författare :Wilma Villbrand; [2020]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Per- and polyfluorinated substances (PFASs) are a family of persistent organic pollutants in which the aliphatic carbon chains have been fluorinated, either completely or partially. One subclass of PFASs are perfluoroalkyl acids (PFAAs), in which perfluoroalkyl carboxylic acids (PFCAs) and perfluoroalkyl sulfonic acids (PFSAs) are two prominent groups. LÄS MER

  5. 10. Mat från naturen eller laboratorium : färgämnen från naturligt odlade trädgårdsprodukter och deras syntetiskt framställda motsvarigheter

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Författare :Linnea Kantis; [2020]
    Nyckelord :färgämnen; livsmedelstillsats; E-nummer; odling; trädgårdsgrödor; karotenoid; klorofyll; antocyan; betanin; azofärg;

    Sammanfattning : Livsmedelstillsatser har använts i mat under lång tid och är vanliga i den mat vi konsumerar än idag. Det finns ett gediget regelverk kring livsmedelstillsatser och en livsmedelstillsats får inte användas utan att bli godkänd och klassad som säker av Efsa, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. LÄS MER