Sökning: "FFQ"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade ordet FFQ.

  1. 1. eHälsa som stöd för att förbättra kostvanor hos patienter med hypertoni : En digital interventionsstudie med DASH-kost

    Master-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för medicin och optometri (MEO)

    Författare :Elinor Medhammar; [2021]
    Nyckelord :Hypertension; DASH-diet; nutrition; ehealth; telemedicine; home blood pressure monitoring.; Hypertoni; DASH-kost; nutrition; eHälsa; Telemedicin; hemblodtrycksmätning.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) är en väletablerad icke-farmakologisk behandling vid hypertoni men används sällan inom traditionell hälso-och sjukvård på grund av tids- och resursbrist. Digitala metoder kan vara bättre lämpade för att ge långsiktigt stöd. LÄS MER

  2. 2. Sambandet mellan konsumtionen av frukt och grönsaker och fysisk aktivitet hos unga vuxna

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Olivia Blomqvist; Sophia Lopez Jarl; [2019]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Idag äter unga vuxna mellan 18-30 år för låga intag av frukt och grönsaker för att uppnå ett tillräckligt näringsintag och ägnar samtidigt mindre tid åt fysisk aktivitet och mer tid åt stillansittande. En tillfredsställande konsumtion av frukt och grönsaker och tillräcklig grad av fysisk aktivitet enligt rekommendationerna är av vikt för att uppnå en optimal hälsa. LÄS MER

  3. 3. Estimating Carbon Footprint : A quantitative analysis of greenhouse gas emission related to human behavior and diet in Västerbotten.

    Master-uppsats, Umeå universitet/Epidemiologi och global hälsa

    Författare :Bore Sköld; [2015]
    Nyckelord :Carbon footprint; greenhouse gas; emission; public health; global health; Västerbottens hälsoundersökning; VIP; VHU; Västerbotten intervention programme; FFQ; Food frequency questionnaire; Umeå university;

    Sammanfattning : Background and objective: Researchers have been looking for a way to predict future emission rates, and come up with explanations on how to tackle the issue of global warming through changes in individual behavior for decades. The focus of these studies have, on the other hand, focused more on nutritional bases rather than cultural. LÄS MER

  4. 4. Vitamin D - intag och status hos personer med inflammatorisk tarmsjukdom

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Eva Christofferson; [2014]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: I NNR 2012, har man höjt rekommenderat intag av vitamin D från 7,5 μg/dag till 10 μg/dag för personer från 2 år upp till 74 års ålder. Livsmedelsverkets matvaneundersökning Riksmaten bland vuxna 2010-11 visar att medelintaget av vitamin D i genomsnitt var 7,0 μg/dag. LÄS MER

  5. 5. Valet av kostundersökningsmetod påverkar resultatet : En jämförelse mellan frekvensenkäter och kostregistreringar där barns intag av energi och vitamin D studerats

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Amanda Björk; Linnea Lindblom; [2013]
    Nyckelord :Frekvensenkät FFQ ; kostregistrering; vitamin D; energiintag;

    Sammanfattning : Bakgrund Frekvensenkät (FFQ) och kostregistrering är två vanliga kostundersökningsmetoder. För varje metod finns det felkällor och idag finns ingen fulländad kostundersökningsmetod. Genom att undersöka skillnader mellan kostundersökningsmetoder ökar förståelsen för att metoderna kan ge olika resultat. LÄS MER