Sökning: "Food system governance"
Visar resultat 1 - 5 av 37 uppsatser innehållade orden Food system governance.
1. Shortening the chains : social relations and dynamics of production in Uppland's alternative food networks
Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural DevelopmentSammanfattning : Current global food systems are characterised by a highly concentrated capitalist market where food is treated as a globalised hyper commodity and small-scale farmers are pushed into the side-line. The need for the transformation of that food system is urgent and acknowledged worldwide. LÄS MER
2. Att nära relationer : en utforskande studie om samstyrning av en kort matkanal
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural DevelopmentSammanfattning : I denna uppsats undersöker jag Stadsdelsmat, en modell för ett alternativt matsystem. Modellen syftar till att skapa en kort matkanal med närmare relationer mellan matens s.k. tre roller, nämligen medlemmar, kök och jordbruk, där dessa har möjlighet till medbestämmande i det lokala matsystemet. LÄS MER
3. Food preparedness and the protection of agricultural land among municipalities : A case study in Haninge and Heby municipalities
Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknikSammanfattning : Food provision in times of environmental and social crises has become a hot topic over recent years. The covid-19 pandemic and the Russian war on Ukraine have led to a re-evaluation of Swedish food preparedness. LÄS MER
4. Farmers who wish to restore pastures, and their relation to policy
Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural DevelopmentSammanfattning : Semi-natural pastures are one of the essential types of land for biodiversity in Sweden; the land provides significant beneficial values for biodiversity and is an essential part of the primary food production system. This study aims to increase understanding of how the new policy may influence farmers who wish to restore pastures. LÄS MER
5. En livsmedelsberedskap för en osäker framtid : En jämförande studie av svensk och finsk livsmedelsberedskap
Master-uppsats, Karlstads universitet/Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap (from 2013)Sammanfattning : I Sverige och Finland sker idag ett kontinuerligt och växande arbete för att skapa ökad resiliens och för att mer effektivt kunna förebygga och hantera risker, sårbarheter och hot. Grannländerna har rätt likartade utgångspunkter på en rad områden men när det kommer till krisberedskap valde Finland en annan väg än Sverige under 1990-talets slut. LÄS MER