Sökning: "Kostinformation"

Visar resultat 1 - 5 av 20 uppsatser innehållade ordet Kostinformation.

  1. 1. Äldre personers kunskapsbehov kring kost

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Tove Jellerbo; Isabella Tielman; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Tack vare en ökad medellivslängd utgör äldre personer en större del av Sveriges befolkning. Åldrande medför fysiska förändringar som påverkar matbehovet. Vikten av god nutrition och hälsosamma ätbeteenden är avgörande för att förlänga de friska åren. LÄS MER

  2. 2. LIVSMEDELSVERKET OCH KÄLLOR TILL KOSTINFORMATION : En kvantitativ enkätstudie om förtroendet för Livsmedelsverket och användandet av olika källor till kostinformation

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Gustav Hellstrand; Anton Spett; [2022]
    Nyckelord :Livsmedelsverket; kostinformation; sociala medier; kost; källor;

    Sammanfattning : Bakgrund Det har blivit vanligare att använda internet för information om kost. Detta har lett till att det finns mycket information som skiljer sig från offentliga rekommendationer. Tidigare studier har visat att spridda kostbudskap kan skapa förvirring och försämra förtroendet för myndigheter och forskning. LÄS MER

  3. 3. Föräldrars val av livsmedel till barn 1-5 år

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Frida Annefors; Catthariya Göransson; [2021]
    Nyckelord :livsmedelsval; föräldrars val av livsmedel; mat till barn; barn 1-5 år;

    Sammanfattning : Bakgrund. Barns matvanor grundläggs tidigt. Kostmönster, ätbeteende och smakpreferenser är exempel på sådant som följer individen genom uppväxten. Under den första tiden i livet är därför föräldrarnas roll för barnets kost viktig, då det är dem som serverar maten. LÄS MER

  4. 4. Nordiska näringsrekommendationerna vs populärvetenskapliga dieter: Kvinnors och mäns erfarenheter, kunskaper och källor till kostinformation.

    Kandidat-uppsats, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

    Författare :Elin Landelius; Anna Sturk; [2021]
    Nyckelord :Nordiska näringsrekommendationer; NNR 2012; dieter; kost; trovärdighet; populärvetenskap; Livsmedelsverket; hälsopromotion; folkhälsa;

    Sammanfattning : Syftet med studien var att undersöka svenska kvinnors och mäns erfarenheter av populärvetenskapliga dieter samt de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR), deras kunskaper om kost och källor till kostinformation. Syftet var även att undersöka om det fanns några skillnader mellan kvinnor och män, samt mellan låg- och höginkomsttagare. LÄS MER

  5. 5. Är kostråd hjälpande eller stjälpande?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Caroline Hammer; Marielle Jarlinius; [2020-08-05]
    Nyckelord :IBS; Irritable Bowel Syndrome; Informationskällor; Upplevelser; Kostförändring;

    Sammanfattning : Irritable Bowel Syndrome (IBS) är en vanligt förekommande mag- och tarmsjukdom som drabbar ca 11% av befolkningen. Vanliga symptom är uppblåsthet, buksmärta, diarré och förstoppning. Då symtombilden vid IBS är individuell och varierar mellan individer är det svårt att ge allmänna kostråd. LÄS MER