Sökning: "Ruminant milk"

Visar resultat 1 - 5 av 15 uppsatser innehållade orden Ruminant milk.

  1. 1. Är mjölkprover en alternativ provtagningsmetod för diagnostik av lentivirus hos små idisslare?

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Elin Fogelberg; [2023]
    Nyckelord :maedi-visna; kaprin artrit encefalit; SRLV; serum; mjölk; pool; frysning; kontrollprogram; ELISA;

    Sammanfattning : Lentivirus hos små idisslare (engelska: small ruminant lentivirus; SRLV) innefattar två olika virus: visna-maedivirus (VMV) och kaprin artrit encefalitvirus (CAEV). Dessa två virus orsakar kroniska infektioner hos små idisslare som slutligen leder till döden. LÄS MER

  2. 2. Dairy cow copper status in molybdenum rich areas : focus on copper excretion in faeces, urine and milk

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Lisa Stensson; [2023]
    Nyckelord :dairy cow; ruminant; copper; molybdenum; antagonist; excretion;

    Sammanfattning : Koppar (Cu) är ett essentiellt spårämne med flertalet funktioner hos idisslare men både över- och underutfodring kan ha negativa effekter på djurets hälsa och produktion. Utöver det interagerar Cu med andra mineraler i våmmen vilket minskar tillgängligheten av Cu i tunntarmen. LÄS MER

  3. 3. Gräs blir till mjölk : Ett experiment om elevers förståelse av naturvetenskapliga fenomen

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

    Författare :Wafaa Harmouche; [2023]
    Nyckelord :Photosynthesis; Grass turns into milk; ruminant animals; critical aspects; learning object; scientific processes; Fotosyntes; gräs omvandlas till mjölk; idisslande djur; kritiska aspekter; lärandeobjekt; naturvetenskapliga processer;

    Sammanfattning : Syftet med denna studie var att utforska hur elever i årskurs 5 utvecklar naturvetenskapliga kunskaper om hur gräs omvandlas till mjölk, där särskilt fokus läggs på sambandet mellan fotosyntes och idisslande djurs matspjälkningssystem. Studiens frågeställningar var följande: Vilka naturvetenskapliga kritiska aspekter behöver elever i årskurs 5 få möjlighet att urskilja för att förstå hur gräs kan omvandlas till mjölk. LÄS MER

  4. 4. A comparative study of innovation rennets from Swedish ruminants: calves, kids, and lambs

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Dena Marie Bengtsson; [2023]
    Nyckelord :Ruminant milk; Swedish bovine rennet; Swedish kid rennet; Swedish lamb rennet; Artisanal cheese production; Rheological properties; Curd yield; Gel firmness; Innovation; Milk coagulation time;

    Sammanfattning : The study aimed to examine Swedish innovation rennets (lamb and kid) and bovine rennets (pepsin and chymosin) in combination with species-specific milk from goat, sheep, and cow. This was accomplished by evaluating the gross composition, casein and whey protein content, casein number of the milk types, as well as rheological properties, such as curd yield, coagulation time, and gel firmness. LÄS MER

  5. 5. Methane mitigating feed additives in future dairy production : consumer and producer attitudes and potential effects on dairy products

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Emma Olofsson Laasonen; [2022]
    Nyckelord :Enteric methane; mitigating strategies; rumen metabolism; 3-Nitrooxypropanol; Asparagopsis taxiformis;

    Sammanfattning : Enteric methane emitted from ruminant metabolism is the most prominent greenhouse gas produced in livestock production. Mitigation strategies in the form of different types of methane reducing feed additives are approaching the market in near future. The effects of implementing the feed additives into the dairy sector was evaluated in this study. LÄS MER