Sökning: "allergiframkallande"

Visar resultat 1 - 5 av 15 uppsatser innehållade ordet allergiframkallande.

  1. 1. En kartläggning av medvetenhet och kunskap kring allergener i kök som lagar mat till förskolor i Kalmar kommun

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Nodar Badran; [2023]
    Nyckelord :allergener; allergikost; Kalmar; rutiner och IgE-medierad allergi;

    Sammanfattning : Studierna har visat att andelen förekomst av matallergier hos barn varierar mellan 5-8%. Vanliga allergiframkallande livsmedel inkluderar mjölk, ägg, fisk, skaldjur, olika spannmål, nötter, frön och baljväxter som jordnötter och soja. LÄS MER

  2. 2. En undersökning av dispersionsfärgämnen i textil : Allergiframkallande kemikalier och färgämnen

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Moa Ekvall; Linnéa Bengtsson Creaser; [2021]
    Nyckelord :Allergi; Allergent ämne; Sensibilisering; Hudsensibilisering; Allergiframkallande ämne; Färgämnen; Dispersionsfärgämnen; Polyester; Syntetfiber; Exponering; Textil dermatit; Kemikaliegruppen; E-handel; Privatimport; Tredjepartsimport; Tredjepartsplattform; Wish; OEKO-TEX; Mikroplaster; Partiklar; Migrering; Färghärdighet; BLUESIGN;

    Sammanfattning : I Europa råder det en ökad oro för sensibiliserande ämnen i textil, vilket har aktualiserats eftersom den Europeiska Kemikaliemyndigheten (ECHA) mottagit ett förslag om begränsning av hudsensibiliserande ämnen inom textil- och läder. Ett stort antal dispersionsfärgämnen, som används för att färga polyester, har sensibiliserande egenskaper. LÄS MER

  3. 3. Förutsättningar för utveckling av sockerreducerad konfektyr

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Caroline Tanska; [2019]
    Nyckelord :food technology; livsmedelsteknologi; Technology and Engineering; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : The purpose of this project was to determine the requirements needed for a soft sugar reduced gelatin confectionery. The project was created together with the confectionery company BUBS Godis AB. The product needed to have qualities that are sufficient enough compared to the consumers’ sensory desires. LÄS MER

  4. 4. Dose-response for predicting skin sensitization potency with the GARD®skin method

    Master-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för immunteknologi

    Författare :Olivia Eliasson; [2019]
    Nyckelord :Dose-response; In vitro assay; GARD; skin sensitization; allergic contact dermatitis; chemical sensitizers; hazard assessment; skin sensitization potency; immunotoxicology; Technology and Engineering; Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : Allergic contacts dermatitis is a major health problem in the world and the disease is caused by a type IV hypersensitivity to a small chemical called a hapten. These substances are common in cosmetics, perfumes, pharmaceuticals and house-hold products, and risk factors include both inherent factors and frequent or high exposure. LÄS MER

  5. 5. Metodjämförelse mellan Immulite® 2000 XPi och Phadia® 250 för analys av IgE-antikroppar i serum : En studie med avseende på IgE-medierad allergi

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Tilde Nilsson; [2017]
    Nyckelord :Method comparison; Allergy; IgE; Immulite® 2000 XPi; Phadia® 250; Metodjämförelse; Allergi; IgE; Immulite® 2000 XPi; Phadia® 250;

    Sammanfattning : Allergi förekommer hos cirka 20 % av befolkningen i Sverige. Av de 20 % bedöms 40 % vara allergiska mot pollen. Allergi uppstår då en individ upprepade gånger exponeras för ett allergiframkallande ämne sk allergen. IgE-antikroppar bildas och binder till basofila granulocyter och mastceller. LÄS MER