Sökning: "c kostvetenskap"

Visar resultat 6 - 10 av 10 uppsatser innehållade orden c kostvetenskap.

  1. 6. Omformulering av recept : Ett jämförande konsumenttest inför byte av huvudingrediens

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ruben Christensen; Siri Nordén; [2014]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Vid utveckling av nya såväl som befintliga produkter är marknadsföringsundersökningen en viktig komponent. Genom att använda sensorisk analys och konsumenttest ökar chanserna att skapa en konkurrenskraftig produkt. LÄS MER

  2. 7. Energi- och näringsinnehåll i det faktiska intaget av skollunch : en jämförelse mellan pojkar och flickor i årskurs 5

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Britta Agerhäll; Maja Söderqvist; [2014]
    Nyckelord :skollunch; barn; elever; årskurs 5; energiintag; näringsintag; kostregistrering;

    Sammanfattning : Bakgrund Det är viktigt att införa goda matvanor i tidig ålder då dessa lägger grunden för en god hälsa i framtiden. En balanserad och hälsosam kost är dessutom associerad med bättre inlärningsförmåga hos barn. Tidigare forskning visar att det finns skillnader i energi- samt näringsintag hos pojkar och flickor. LÄS MER

  3. 8. Får sjuka äldre patienter i sig tillräckligt med näring till lunch och middag?

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emelie Hjelm; Johanna Bengtsson; [2014]
    Nyckelord :Undernäring; äldre; E-kost;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Undernäring är vanligt förekommande bland äldre i Sverige varav en orsak är att de äter för få måltider och har dålig aptit. Det är därför viktigt att de äldre erbjuds tillräckligt många mål mat per dag och att maten är energi- och näringsriktig. LÄS MER

  4. 9. Att välja bort vete : En kvalitativ intervjustudie om varför elitidrottare väljer bort vete ur kosten

    M1-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :J Elin V Karlsson; Elin S C Karlsson; [2013]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Utbudet av dieter och hälsobudskap finns idag överallt. Oavsett om syftet är att gå ner i vikt för att minska framtida hälsorisker eller för att optimera kosten inför en tävling, så finns det information, råd och riktlinjer i överflöd. En av de senaste trenderna i USA är att utesluta vete i kosten. LÄS MER

  5. 10. Vegankost eller blandkost? : En jämförelse av näringsintag, livsmedelsval och måltidsmönster hos förskolebarn som äter vegankost och blandkost.

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Maria Augustsson; Ida-Karin Berglund; [2012]
    Nyckelord :Vegan; vegankost; förskolebarn; blandkost; måltidsmönster; livsmedelsval; näringsintag; barn; jämförelse.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diskussionerna och studierna kring vegankost till barn är många och med spridda åsikter och resultat. I folkmun dominerar ofta de negativa åsikterna där riskerna för brister i kosten står i fokus. Många studier visar dock att om de vanligaste fällorna undviks växer och utvecklas barn som äter vegankost normalt. LÄS MER