Sökning: "måltidsmönster"

Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade ordet måltidsmönster.

  1. 1. Covid-19 och dess påverkan på måltidsmiljö och måltidsmönster : En enkätstudie om den upplevda förändringen till följd av social isolering

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Nelly Carlsson; Sofia Sahlman; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Pandemin covid-19 har världen över påverkat människors vardag, och därigenom var, när och med vem måltider intas. Ett flertal studier härleder till att en total nedstängning av samhället inverkar på val av livsmedel, mängd samt frekvens för intag. LÄS MER

  2. 2. Sjuksköterskans omvårdnadsåtgärder vid övervikt och fetma bland barn : En deskriptiv litteraturstudie

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan i Gävle/Medicin- och vårdvetenskap

    Författare :Lina Hökdahl; Linnea Wålstedt; [2017]
    Nyckelord :child; nurse; nursing intervention; obesity; overweight; barn; övervikt; fetma; omvårdnadsåtgärd; sjuksköterska;

    Sammanfattning : Bakgrund: Övervikt och fetma bland barn är ett ökande problem både globalt och i Sverige. De främsta orsakerna är ett ökat intag av energirika livsmedel samt minskad fysisk aktivitet med en ökad risk för följdsjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. LÄS MER

  3. 3. ”Jaha, då har jag blivit vegetarian” : Tonåringars ändrade kostval ur ett föräldraperspektiv

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Sektionen för lärande och miljö

    Författare :Alexander Björk; Mauri Liebendörfer; [2017]
    Nyckelord :Teenager; Vegetarian; Parents; Meals; Meal process; Dietary choice; Food culture.; Tonåringar; Vegetarian; Föräldrar; Måltider; Måltidsprocess; Kostval; Matkultur.;

    Sammanfattning : Inledning I Sverige har matkulturen länge vilat på en tradition som kretsat kring kött då det ansetts som den viktigaste delen av en måltid. Samtidigt har populationen av unga som väljer bort kött ökat de senaste åren. LÄS MER

  4. 4. Mat är viktigt – hela livet : En skildring från barndom till ålderdom

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Frida Hansson; [2017]
    Nyckelord :matkultur; matminnen; måltidsmönster; nutrition; äldre;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  5. 5. Matval vid nattjobb : Skiftarbetare inom verkstadsindustrins upplevelser av vad som påverkar deras matval under skiftarbetet.

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för arbets- och folkhälsovetenskap

    Författare :Matilda Kilström; [2016]
    Nyckelord :Public health; shift work; shift worker; meal pattern; food choice; Folkhälsa; skiftarbete; skiftarbetare; måltidsmönster; matval;

    Sammanfattning : The life of work has undergone major changes. Globalization and liberalization is contributing to the fact that many companies often require flexibility regarding ability to work around the clock when they are hiring new staff. The fact that the health is poorer among evening and night shift workers compared to daytime workers is widely documented. LÄS MER