Sökning: "kost äldre"

Visar resultat 11 - 15 av 138 uppsatser innehållade orden kost äldre.

  1. 11. Undernäring hos äldre personer : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Mikaela Karlsson; Alexandra Nyzell; [2022]
    Nyckelord :Dokumentation; måltider; screeningverktyg; sjuksköterskor;

    Sammanfattning : Bakgrund: Befolkningen i världen ökar och därmed multisjukligheten, vilket är en bidragande faktor till undernäring. Det är viktigt att det upptäcks i tid så att behandling kan påbörjas. LÄS MER

  2. 12. Äldre vetesorter i jämförelse med moderna vetesorter med fokus på nutrition : En scoping review

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Jonna Linehag; Maria Pettersson; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ett intresse för identifiering av äldre vetesorter med större hälsopotential och näringsmässiga fördelar har under senare år ökat hos bönder, hantverksbagerier och konsumenter. Även ekologiskt odlade, lokalt producerade och nya typer av livsmedelsprodukter efterfrågas. LÄS MER

  3. 13. En enkätstudie om pensionärers matpreferenser i relation till internationella matkulturer

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sam Hjertberg; Lisa Allvin; [2022]
    Nyckelord :Matpreferenser; pensionär; matkultur;

    Sammanfattning : Bakgrund: Vilken mat individer väljer är komplext och påverkas av många faktorer. Det har under senare decennier setts ett ökat urval av mat från andra kulturer i Sverige. Globalisering, turism, invandring samt tillgängligheten till media och internet kan tänkas bidra till ökad exponering för internationellt inspirerad mat. LÄS MER

  4. 14. Ammande mammors upplevelser av matintroduktion efter fyramånadersbesöket på BVC : En kvalitativ intervjustudie

    Magister-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

    Författare :Yanira Augustsson; Helena Mossberg Jönsson; [2022]
    Nyckelord :exklusiv amning; mammors upplevelse; matintroduktion; smakprover; barnhälsovårdsjuksköterska; barnavårdcentral;

    Sammanfattning : Amning fortsätter att ha en nedåtgående trend i hela världen. WHO rekommenderar exklusiv amning i sex månader följt av fortsatt amning kombinerad med annan kost under två års tid eller längre. Näringen är avgörande för barnets utveckling och tillväxt det första levnadsåret. LÄS MER

  5. 15. Sjuksköterskors erfarenheter av omvårdnad vid malnutrition : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för vårdvetenskap (VV)

    Författare :Charlie Bergström; Emma Ebenfelt; [2022]
    Nyckelord :Elderly; experiences; malnutrition; nurses; nursing.; Erfarenheter; malnutrition; omvårdnad; sjuksköterskor; äldre.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Malnutrition är en förekommande diagnos hos äldre i svensk sjukvård. Det finns riktlinjer och behandlingar av diagnosen men problemet är ändå förekommande. Malnutrition som inte behandlas med god omvårdnad kan leda till negativa följder som svårläkta sår och infektioner. LÄS MER