Sökning: "kost och depression"
Visar resultat 11 - 15 av 27 uppsatser innehållade orden kost och depression.
11. Personers upplevelser av att leva med hjärtsvikt
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan i Gävle/Avdelningen för hälso- och vårdvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Hjärtsvikt är en progressiv sjukdom och cirka 2% av den svenska befolkningen har diagnostiserats med hjärtsvikt. Hjärtsvikt innebär antingen att hjärtats tömningsförmåga är nedsatt, systolisk dysfunktion, eller att hjärtats kammare inte fylls på som de ska, diastolisk dysfunktion. LÄS MER
12. Ultraprocessad mat : Sambandet mellan konsumtion av ultraprocessad mat, övervikt och fetma
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)Sammanfattning : Introduktion. Ultraprocessad mat innebär industriellt producerad mat som ofta har ett lågt näringsvärde men hög energitäthet, t.ex. läsk, godis, sötsaker, chips och färdigmat. LÄS MER
13. Kost, tarmflora, och dess påverkan på psykisk hälsa - En litteraturstudie med fokus på depression, ångest och psykiskt välbefinnande
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicinSammanfattning : Introduktion: Det finns forskning som stödjer tanken att tarmfloran kan påverka hur en individ mår psykiskt. Det finns även forskning som stödjer tanken att diet påverkar tarmfloran och även kan ha en association med diagnoser som depression och ångest. Dock är ämnet fortfarande relativt outforskat. LÄS MER
14. Vuxnas upplevelse av livsstilsförändringar vid diabetes typ 2 med fokus på kost och fysisk aktivitet : En litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes typ 2 är en växande sjukdom och i Sverige har 300 000 personer diagnosen. Livsstilsförändringar kan vara av stor betydelse för att undvika komplikationer. Kostförändringar och fysisk aktivitet är en viktig del av behandlingen och kan innebära olika upplevelser för patienterna. LÄS MER
15. Finns det hälsomässiga skillnader mellan A1- och A2- mjölk : vad säger vetenskapen?
Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Mjölk är ett viktigt och energigivande livsmedel och mjölk från olika arter och raser har varierande sammansättning. Av mjölkens proteiner består 80 % av kasein som kan delas in i fyra grupper där β-kasein är den näst största. Det finns 12 olika genetiska varianter av β-kasein där A1 β-kasein och A2 β-kasein är de mest vanliga. LÄS MER