Sökning: "rapskaka"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade ordet rapskaka.

  1. 1. Raps till mjölkkor – ett närproducerat proteinfoder

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Andrea Brissa Menacho; [2023]
    Nyckelord :miljöpåverkan; mjölkkor; mjölkproduktion; proteinfodermedel; rapskaka; soja;

    Sammanfattning : I Sverige utfodras mjölkkor med grovfoder som vanligtvis består av vallväxter, gräs och/eller baljväxter som har en hög halt av proteiner om det är skördat i det tidiga stadiet. Det kompletteras i regel med spannmålsbaserat kraftfoder, vilket dock inte är tillräckligt för att täcka kornas proteinbehov. LÄS MER

  2. 2. Hur ökar vi användningen av svenskodlad trindsäd som proteinfoder?

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Fredrik Olofsson; Mårten Johansson; [2018]
    Nyckelord :Svenska proteingrödor; åkerböna; lupin; foderärt;

    Sammanfattning : Protein är en livsavgörande komponent i ett fodermedel för animalieproduktion. I Sverige idag är de proteinmedel som används i inblandningen av foder i huvudsak rapskaka (17 % av den totala inblandningen i sålda fodermedel) och soja (10 % av totalen). Trindsäd,förutom soja, står endast för 2 % av ingredienserna av färdigfoder. LÄS MER

  3. 3. Hur påverkas rapsmassa av fermentering med mjölksyrabakterier?

    M1-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Mats Pegert; Kornelius Åxman; Jim Nielsen; [2017]
    Nyckelord :värmebehandling; Raps; fermentering; mjölksyrabakterier; livsmedelsteknik; Agriculture and Food Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Vid kallpressning av oljerika rapsfrön för att utvinna rapsolja blir det en pressrest kallad rapsfrökaka. Denna rapskaka har en hög proteinhalt och en aminosyrasammansättning bättre än flertalet andra vegetabilier. Förhoppningen är att detta kan utnyttjas i framtida livsmedelstillverkning. LÄS MER

  4. 4. Milk production and protein utilization in high producing dairy cows fed a low CP diet based on cereals and roughage only : a full lactation study

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Susanna Räisänen; [2016]
    Nyckelord :dairy cows; lactation; milk production; protein utilization; nitrogen efficiency; dietary protein level;

    Sammanfattning : A feeding trial investigating the effect of a concentrate diet consisting only of cereals on milk production, protein utilization and nitrogen efficiency was conducted on Swedish dairy cows. 13 SRB and 12 SH cows were randomly assigned to one of two groups: group 1 was fed a concentrate feed (Cereal), mainly consisting of barley (36%), wheat (34%), oats (25%) as well as molasses (2%) and a mineral and vitamin mix (3%), whereas group 2 had access to both Cereal and a protein rich concentrate feed (Prot) based mainly on soya bean (51%) and rapeseed cake (28%). LÄS MER

  5. 5. Ekologiska foderstater beräknade med NorFor : exempel från mjölkgårdar med hög självförsörjningsgrad

    M1-uppsats, SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)

    Författare :Stina Hedén; [2012]
    Nyckelord :ekologisk; mjölkko; utfodring; hemmaproducerat; protein;

    Sammanfattning : Inom den ekologiska mjölkproduktionen finns det krav på att hälften av fodret ska komma från den egna gården. En hög självförsörjning av foder ger i många fall även en bättre ekonomi. I Sverige ökar den ekologiska produktionen medan trenden är att självförsörjningsgraden av foder på gårdarna minskar. LÄS MER