Sökning: "kost och depression"

Visar resultat 21 - 25 av 27 uppsatser innehållade orden kost och depression.

  1. 21. Fysisk aktivitet som behandlingsform vid substansberoende

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Josefin Barresten; Viktor Hedelund; [2013-06-25]
    Nyckelord :Alkohol; behandling; beroende; fysisk aktivitet; missbruk; narkotika;

    Sammanfattning : Beroendesjukdomen utgör ett problem i dagens Sverige. Ett långvarigt missbruk kan exempelvis leda till depression, rubbning i hormonsystemet och förlorad muskelmassa. Forskning visar på ett samband mellan missbruk och påverkan på hjärnans belöningssystem. Missbruk kan även leda till en negativ inverkan på det sociala livet. LÄS MER

  2. 22. Fysisk aktivitet : Nya möjligheter i livet vid psykisk ohälsa

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Borås/Institutionen för Vårdvetenskap

    Författare :Carita Appelkvist; Anita Kortzon Johansson; [2013]
    Nyckelord :fysisk aktivitet; stöd; psykisk ohälsa; möjligheter; upplevelser;

    Sammanfattning : Fysisk aktivitet har stora hälsovinster för alla men speciellt för de som är drabbade av psykisk ohälsa. Vilken typ av fysisk aktivitet som vederbörande utövar har ingen betydelse utan det viktiga är regelbundenheten, gärna varje dag minst 30 minuter. LÄS MER

  3. 23. Malnutrition hos äldre patienter

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Johanna Gåfvels; Valbone Rama; [2013]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund Det biologiska åldrandet är en naturlig process som är universellt och framträder hos alla individer. Åldersförändringar är oåterkalleliga och leder till en försämring av organismens funktionsförmåga, gör det svårare att motstå påfrestningar och ökar därmed risken för sjukdom och död. LÄS MER

  4. 24. Kostvanor hos personer med nedstämdhet alternativt depression

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Marine Alvlund; Maria Lindström; [2013]
    Nyckelord :Kostvanor; Kost; Nedstämdhet; Depression;

    Sammanfattning : Bakgrund: Depression är vanligt förekommande och forskning visar att kosten har betydelse för hur vi mår. Intresset för sambandet mellan kost och depression har ökat, men fortfarande saknas viktig information om kostvanor hos denna målgrupp. LÄS MER

  5. 25. LCHF - Low Carb High Fat : en experimentell studie av 3 veckors LCHF-kost på hälsomarkörer hos normalviktiga kvinnor

    Kandidat-uppsats, Institutionen för idrotts- och hälsovetenskap

    Författare :Emelie Beijer; Renate Cerljen; [2011]
    Nyckelord :LCHF; Low Carb High Fat; normal weight; diet; weight loss; bloodlipids; nutrition; LCHF; Low Carb High Fat; diet; viktminskning; normalvikt; blodfettprofil; Lågkolhydratkost; högfettkost; nutrition;

    Sammanfattning : Sammanfattning Syfte och frågeställningar Syftet med denna uppsats var att undersöka hurvida en LCHF (Low Carb High Fat) kost skulle kunna vara en hälsosam livsstil utifrån hur den påverkar olika hälsomarkörer hos normalviktiga personer där en viktminskning ej har eftersträvats. Frågeställningen var följande: Hur påverkar en LCHF-kost med maximalt 30 gram kolhydrater per dag under 3 veckor normalviktiga kvinnors BMR (Basal Metabolic Rate), blodlipider, blodglukos, blodtryck, kroppssammansättning, midje- och höftmått samt deras kroppsvikt? Metod En experimentell studie har genomförts på 8 normalviktiga kvinnor mellan 20 och 35 år. LÄS MER