Sökning: "livsmedelsmärkning"

Visar resultat 1 - 5 av 12 uppsatser innehållade ordet livsmedelsmärkning.

  1. 1. Faktorer som har ett samband med vuxna personers användning av förenklade livsmedelsmärkningar : En kvantitativ tvärsnittsstudie

    Master-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskaper (HOV)

    Författare :Amanda Cassel Pegelow; [2023]
    Nyckelord :Konsumentbeteende; Livsmedelsmärkning; Matinköp; Matval; Nutritionsmärkning.;

    Sammanfattning : Förenklade livsmedelsmärkningar är till för att hjälpa individer att hitta hälsosammare matprodukter, men det är oklart i vilken utsträckning dessa märkningar används och vad som påverkar användningen av dem. Detta är viktigt att förstå då den globala prevalensen av övervikt ökar stadigt och ett sätt att motverka detta är att främja god kosthållning. LÄS MER

  2. 2. Livsmedelsmärkning - en djungel för konsumenten? : En kvantitativ studie om konsumenters kännedom och användande av livsmedelsmärkningar i Sverige.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Amanda Granström; Julia Olofsson Sörlin; [2022]
    Nyckelord :Food labels; Front-of-package food labels; consumers knowledge; Livmedelsmärkningar; Märkning på livsmedel; Märkning; konsumenters kännedom;

    Sammanfattning : Bakgrund: Livsmedelsmärkningar på framsidan av livsmedelsförpackningar kan vägleda konsumenter att välja mer hälsosamma produkter, och därigenom bidra till bättre folkhälsa. Märkningar kan också ge information om en produkt är bra för klimatet, ekologisk eller etiskt producerad. LÄS MER

  3. 3. Den frivilliga märkningens roll för konsumentens val av livsmedel : Focus på EU-lövet, KRAV, Från Sverige & Nyckelhålet

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Anna Dölhed; Emma Hansson; Matilda Stenberg; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Livsmedelsmärkning är ett komplext område som underlättar för konsumenten vid val av livsmedelsprodukter. Kännedom om märkningens innebörd och kunskap om hur den ska avläsas är en förutsättning för medvetna val i mataffären. LÄS MER

  4. 4. Livsmedelsmärkning i butiker i Halmstad : kontroll av utvalda varor samt undersökning av kunskapsläge bland butiksföreståndare

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Sektionen för ekonomi och teknik (SET)

    Författare :Emma Marcusson; Sofia Frederiksen; [2014]
    Nyckelord :Livsmedelshygien; Livsmedelsmärkning; Datummärkning; Ursprungsmärkning; Märkning; Kvalitativ undersökning; Märkning av livsmedel;

    Sammanfattning : In light of the recent scandals in Europe involving food labelling, this study will be focusing on food labelling. This study’s purpose is to investigate the extent of knowledge concerning labeling and presentation of food in the different food stores in Halmstad. LÄS MER

  5. 5. The development of pictograms for use on food products containing nuts

    Kandidat-uppsats, Linköpings universitet/Medie- och Informationsteknik; Linköpings universitet/Tekniska högskolan

    Författare :Yad Emin; Victoria Nilsson; [2014]
    Nyckelord :nötallergi; nut allergy; allergenmärkning; allergen labelling; livsmedelsmärkning; food labelling; piktogram; pictogram;

    Sammanfattning : Denna studie undersöker hur märkning på livsmedelsförpackningar kan göras tydligare för personer med nötallergi. Tidigare studier visar att det finns brister i dagens märkningar och att detta i sin tur skapar problem. LÄS MER