Sökning: "mat och sinnen"

Visar resultat 11 - 15 av 18 uppsatser innehållade orden mat och sinnen.

  1. 11. Möjligheter till minskat matsvinn i Sverige – En risk-nyttoanalys av att sälja ut charkprodukter efter passerat bäst före-datum

    Master-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för Riskhantering och Samhällssäkerhet; Lunds universitet/Riskhantering (CI)

    Författare :Agnes Båvall; Gustav Israelsson Rällfors; [2015]
    Nyckelord :L. monocytogenes; listeria; listeriosis; food waste; unnecessary food waste; cured meat products; Mathematics and Statistics; Agriculture and Food Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Unnecessary food waste in Sweden is approximately 1,2 billion kilograms each year and this has consequences for both the environment and resources. The purpose of this project is to investigate if it is possible to reduce the unnecessary food waste, by selling cured meat products to a lower price in supermarkets, after the expired date but at the same time take people’s health into account. LÄS MER

  2. 12. Saluhall : En studie om saluhallar i Stockholm och deras betydelse för turism

    Kandidat-uppsats, Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur; Filosofiska fakulteten

    Författare :Maja Sandell; [2013]
    Nyckelord :Turism attraktion kulturarv hållbarhet upplevelse identitet;

    Sammanfattning : Slow Food-rörelsen tror på sitt gastronomiska koncept att nöjet av god mat inte bara är en grundläggande rättighet utan en viktig länk mellan platser, människor och kulturer. Att kunna skydda maten som kulturarv, tradition och kultur är vårt gemensamma ansvar som gör nöjet möjligt. LÄS MER

  3. 13. Upplevelser av mat och måltider : En kvalitativ studie om att leva med gastrostomi efter behandling mot huvud- och halscancer

    Master-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Susanna Sandberg; [2013]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kring begreppet mat och måltider är gemenskap och njutningen av maten viktigafaktorer. För personer som genomgår behandlingar mot cancer i huvud- och halsområdet kanmåltidssituationen förändras markant genom sväljsvårigheter och förändrad smak. LÄS MER

  4. 14. Matens kvalité inom äldreomsorgen

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Madelene Miller; Louise Nyberin; [2012-10-03]
    Nyckelord :Objektiv kvalité; Matsedel; Kostchef; Kvalitativa intervjuer;

    Sammanfattning : Genom objektiv kvalité föreligger ätkvalité som sedan kan indelas i olika sensoriska egenskaper. Med hjälp av människans fem sinnen; lukt, smak, syn, känsel och hörsel, uppfattar vi den sensoriska kvalitén på maten genom dels olika livsmedel och dels genom den färdiga måltiden. LÄS MER

  5. 15. Matens roll i reseupplevelsen : En intervjustudie med sex nyckelaktörer i turismnäringen

    Kandidat-uppsats, Sektionen för hälsa och samhälle

    Författare :Maria Sahlström; Emilie Berghult; [2012]
    Nyckelord :food tourism; food experiences; food culture; tourist industry; identity; symbols; food as a travel experience; matturism; matupplevelser; matkultur; turismnäringen; identitet; symboler; maten som reseupplevelse;

    Sammanfattning : Syftet med denna intervjustudie var att undersöka hur ett antal nyckelaktörer inom turismnäringen såg på matens roll och hur de arbetade med matupplevelser i praktiken. Insamling av data genomfördes genom semi-strukturerade intervjuer som transkriberades och analyserades utifrån en mall för kvalitativ bearbetning av text. LÄS MER