Sökning: "microorganisms"

Visar resultat 26 - 30 av 502 uppsatser innehållade ordet microorganisms.

  1. 26. Sjuksköterskans förebyggande omvårdnadsinsatser - i relation till postoperativa sårinfektioner : En allmän litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Iris Georgousis Abrahamsson; Matilda Sjöholm; [2023]
    Nyckelord :Preventative; nursing interventions; surgical site infection; nurse; Förebyggande; omvårdnadsinsatser; postoperativa sårinfektioner; sjuksköterska;

    Sammanfattning : Bakgrund: Postoperativa sårinfektioner är infektioner som uppträder i sårområdet inom 30 dagar efter ett kirurgiskt ingrepp. Infektioner i postoperativa sår är en av de vanligaste vårdrelaterade infektionerna. När mikroorganismer hamnar i såret startar en inflammationsprocess och skapar en infektion i såret. LÄS MER

  2. 27. Using biological conversion to increase the value of short-chain fatty acids by mixed cultures

    Master-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Elisabeth Beach; [2023]
    Nyckelord :Ethanol; Mixed culture; Volatile fatty acids; Anaerobic digestion;

    Sammanfattning : The development of anaerobic digestion processes has gained recognition for its potential for producing volatile fatty acids alongside bio-alcohols. In addition, the fermentation process and the products produced from biological fermentation have the possibility to overcome the abundance of organic waste in our society, which is potentially immensely rich in untapped valuable potential products. LÄS MER

  3. 28. Effekt av fruktos på utveckling av karies och diabetes mellitus typ 2 : The effect of fructose in the development of dental caries and diabetes mellitus type 2

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Fides Mercy Camay; Taraneh Hosseini; [2023]
    Nyckelord :Dental caries; diabetes; diabetes mellitus type 2; fructose; monosaccharides; Diabetes; diabetes mellitus typ 2; fruktos; karies; monosackarider;

    Sammanfattning : Introduction/Background: Fructose is a monosaccharide that can also be extracted from sugar beet and sugar cane. There are several foods with high fructose content and affect people’s healthy lifestyle. Dental caries is defined as a dental disease caused by bacteria and the presence of fermentable sugars. LÄS MER

  4. 29. Improving the sensorial properties of pea protein through fermentation

    Master-uppsats, Lunds universitet/Förpackningslogistik

    Författare :Antonios Stamatakis; [2023]
    Nyckelord :Lactic acid fermentation; fermented pea powder; cultures and screening; physicochemical properties; sensory analysis.; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Lactic acid fermentation has been a widely used process for many years, offering nutritional and sensory benefits to plant proteins. In this study, the objective was to produce a fermented pea powder with enhanced sensory properties by combining previous research from FrieslandCampina. LÄS MER

  5. 30. Utvärdering av ytkontamination i behandlingsrum före och efter behandling

    Master-uppsats, Malmö universitet/Odontologiska fakulteten (OD)

    Författare :Kevin Aldescu; Lewis Shareef; [2023]
    Nyckelord :ATP-bioluminescence; Fluid thioglycollate medium; Kontamination; Smittvägar; Vårdrelaterade infektioner.;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna studie var att utvärdera ytkontamination (förorenade ytor) i behandlingsrum före och efter behandling på student- och specialistkliniken i Universitetstandvården Endodonti vid Malmö universitet. Material och metod: Provtagning utfördes vid Malmö Universitet, Universitetstandvården Endodonti, före och efter behandling på specialistkliniken och studentkliniken. LÄS MER